ΔΙΕΘΝΗ

Ο νόμος του 1908 που θέλει να ενεργοποιήσει ο Τραμπ

Έναν νόμο, ο οποίος χρονολογείται από το 1908, επικαλείται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται ότι υιοθετεί ολοένα και πιο σκληρή στάση έναντι των διαδηλωτών που ζητούν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι έκρυθμη, καθώς οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές.

caffeine adv2020b

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν απουσιάζουν και τα περιστατικά βίας και εντάσεων, με τους πολίτες να επιτίθενται σε αστυνομικούς, να προκαλούν φθορές και να λεηλατούν καταστήματα.

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζονται και τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών.

neratzoulis neo

Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στους δρόμους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης.

Ο Νόμος περί Εξέγερσης

Πρόκειται για τον περίφημο Νόμο περί Εξέγερσης, ο οποίος νομοθετήθηκε το 1808, δηλαδή πριν από 213 χρόνια.

Ο συγκεκριμένος νόμος παραμένει ανενεργός εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες, καθώς τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε ήταν πριν από 28 χρόνια, δηλαδή το 1992.

Η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην ενεργοποίηση του Νόμου περί Εξέγερσης, λόγω των έντονων διαμαρτυριών για την υπόθεση του Ρόντνεϊ Κινγκ.

Η υπόθεση Ρόντνεϊ Κινγκ

Ο Κινγκ είχε συλληφθεί από αστυνομικούς στο Λος Άντζελες, με την κατηγορία της υπερβολικής ταχύτητας. Αφού προηγήθηκε καταδίωξη, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.

Ωστόσο, τέσσερις εξ αυτών άρχισαν να τον χτυπούν επί αρκετά λεπτά με ρόπαλα και κλομπ. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε από διερχόμενο πολίτη, με το βίντεο να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Ο Κινγκ κατηγορήθηκε για αντίσταση και χρήση ναρκωτικών, κάτι το οποίο ουδέποτε αποδείχθηκε.

Επί αρκετές ημέρες, η πόλη του Λος Άντζελες παραδόθηκε στις φλόγες και τις λεηλασίες, με τους διαδηλωτές να ξεσπούν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Από τα επεισόδια έχασαν τη ζωή τους 52 άτομα, κυρίως Αφροαμερικανοί.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button