ΔΙΕΘΝΗ

Η Νότια Κορέα ετοιμάζει το δικό της stealth μαχητικό

Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία και παρά το γεγονός ότι το F-35 αποτελεί μια έτοιμη λύση, η Νότια Κορέα δείχνει αποφασισμένη να υλοποιήσει ένα σχέδιο που βρίσκεται στα χαρτιά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες: να κατασκευάσει το δικό stealth μαχητικό 5ης γενιάς, με κωδική ονομασία KAI KF-X.

Μάλιστα, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιό της η Σεούλ δείχνει αποφασισμένη να «τινάξει τη μπάνκα στον αέρα», με έναν πρώτο -αισιόδοξο, λένε οι αναλυτές…- προϋπολογισμό να φθάνει σχεδόν τα οκτώ δισ. δολάρια, μόνο για την ανάπτυξη του σχεδίου.

caffeine adv2020b

Ενός σχεδίου που έχει περάσει από τα σαράντα κύματα, αφού η αρχική στόχευση ήταν η κατασκευή ενός αεροσκάφος 4,5ης γενιάς, σαν τα Rafale ή τα Typhoon, προτού η Κορέα καταλήξει στο πλάνο για stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πλέον αυτό που κάποτε έμοιαζε με απλό σχέδιο, πλέον μοιάζει να βρίσκεται σε σημείο πραγματικής υλοποίησης. Το KF-X μοιάζει με το F-22 και τα stealth συστήματα και χαρακτηριστικά του αναπτύσσονται από κορεατικές εταιρείες, αφού οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα «μυστικά» τους.

neratzoulis neo

Αναρωτιέται κανείς, γιατί η Κορέα αποφάσισε να μπει σε μια τόσο δύσκολη και δαπανηρή περιπέτεια, από τη στιγμή που θα μπορούσε απλώς να αγοράσει το F-35 από τις ΗΠΑ και να έχει ένα έτοιμο και δοκιμασμένο αεροσκάφος στα χέρια της. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Πρώτα-πρώτα το κύρος, καθώς ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν τους πόρους και την τεχνολογία να αναπτύξουν αεροσκάφη 5ης γενιάς. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι αν επιτευχθεί το σχέδιο, τότε η Κορέα έχει άλλο ένα εξαγωγικό χαρτί στα χέρια της. Και φυσικά, η εσωτερική ανάπτυξη ένός τέτοιου οπλικού συστήματος έχει τεράστια προστιθέμενη αξία για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Πλέον μένει να φανεί αν μέσα στο ορατό μέλλον το KF-X θα αποτελέσει πραγματικότητα ή όχι.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button