Διεθνή

Νόμπελ Ειρήνης | Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Μουράτοφ – «Για τον αγώνα τους υπέρ της ελευθερίας έκφρασης»

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμενεται από κοινού στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία έκφρασης που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη», ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Οι δύο δημοσιογράφοι, «τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για τους γενναίους αγώνες τους για ελευθερία της έκφρασης σε Φιλιππίνες και Ρωσία. Παράλληλα, εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν το ιδανικό αυτό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσχέρειες».

Ποια είναι η Μαρία Ρέσα

H Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα ίδρυσε το 2012 την Rappler, μια ψηφιακή μιντιακή πλατφόρμα για ερευνητική δημοσιογραφία. Ως διευθύνουσα σύμβουλος του μέσου έχει υπάρξει άφοβη υπερασπίστρια της ελευθερίας έκφρασης, εκθέτοντας την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας, τη σειρά δολοφονιών με πρόσχημα το κυνήγι κατά των ναρκωτικών, τον διογκούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης Ντουτέρτε.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Επιπλέον, έχει ασχοληθεί και καταγράψει το πώς τα social media χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, να παρενοχλούν αντιφροντούντες και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Ο επίμονος Μουράτοφ

Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, επί δεκαετίες υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης στη Ρωσία, ήταν ένας από τους ιδρυτές, το 1993, της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta. Από το 1995 και για 24 χρόνια υπήρξε διευθυντής σύνταξης του εντύπου που έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα και αποκαλύψεις για σειρά θεμάτων, από διαφθορά, αστυνομική αυθαιρεσία και βία, εκλογική απάτη και «τα εργοστάσια των τρολ» έως την κατάχρηση εξουσίας και τη χρήση των ρωσικών δυνάμεων εντός και εκτός χώρας.


Οι εχθροί της εφημερίδας έχουν απαντήσει με παρενοχλήσεις, απειλές, βία, αλλά και δολοφονίες. Από το 1993 οπότε και άρχισε να εκδίδεται, έξι από τους δημοσιογράφους της έχουν χάσει τη ζωή τους – μεταξύ αυτών και η Άννα Πολιτκόφσκαγια με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της για τον πόλεμο στην Τσετσενία.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Παρά τις άγριες μεθόδους καταστολής, ο Μουράτοφ δεν ενέδωσε ποτέ στις απειλές, αρνούμενος πεισματικά να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας.

«Το Νόμπελ Ειρήνης στους Ρέσα και Μουράτοφ έχει στόχο να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της προστασίας και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων. Χωρίς ελευθερία έκφρασης και Τύπου, θα είναι δύσκολη η προώθηση της αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών, του αφοπλισμού και μιας καλύτερης παγκόσμιας τάξης στους καιρούς μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button