ΚΟΣΜΟΣ

Μυστική βάση των Ναζί ανακαλύφθηκε στην Αρκτική (video)

Μια μυστηριώδης βάση ηλικίας 74 ετών ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αρκτική από Ρώσους επιστήμονες. Η βάση με την κωδική ονομασία «Σατσγκράμπερ» (δηλαδή «Κυνηγός Θησαυρού») βρίσκεται στο ρωσικό νησί Γη της Αλεξάνδρας, σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τον Βόρειο Πόλο και  χρησίμευε ως μετεωρολογικός σταθμός των Ναζί.

Οι ερευνητές εικάζουν πως κατασκευάστηκε το 1942, ένα χρόνο μετά την εισβολή του Αδόλφου Χίτλερ στη Ρωσία.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Daily Mail, ο Μετεωρολογικός Σταθμός είχε ζωτική σημασία για τις γερμανικές επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι επιστήμονες που έδρευαν εκεί εκπονούσαν καθημερινά μετεωρολογικές αναφορές που ήταν απαραίτητες για τον σχεδιασμό της κυκλοφορίας των στρατευμάτων, των υποβρυχίων και των πλοίων –μιλάμε άλλωστε για το 1941-1942, δηλαδή αμέσως μετά την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα και την Μάχη της Μόσχας.

Στα ερείπια των αποθηκών της βάσης βρέθηκαν πάνω από 500 αντικείμενα, ανάμεσα τους σκουριασμένες σφαίρες, οβίδες και άλλα πολεμοφόδια και κειμήλια, πολλά εκ των οποίων έχουν διατηρηθεί σε άριστη  κατάσταση, εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών.Επίσης βρέθηκαν και πολλά καλά διατηρημένα έγγραφα των Ναζί.

Το όνομα που είχε δοθεί στη βάση οδήγησε κάποιους να πιστεύουν πως ενδέχεται να είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση αρχαίων αντικειμένων, ωστόσο μέχρι στιγμής οι έρευνες δεν υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Η βάση εγκαταλείφθηκε όταν οι επιστήμονες που στάθμευαν εκεί δηλητηριάστηκαν από ωμό κρέας πολικής αρκούδας το 1944 και κατόπιν διασώθηκαν από ένα διερχόμενο γερμανικό υποβρύχιο.

Το απομονωμένο νησί πήρε το όνομα του από την Ρωσίδα δούκισσα Αλεξάνδρα Πάβλοβα που έζησε τον 18ο αιώνα και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα σημεία στον κόσμο για ψάρεμα φαλαινών.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close