Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Αμπντούλ Μπαραντάρ | Ο νέος «χαλίφης» των Ταλιμπάν

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Ο Αμπντούλ Μπαραντάρ, ο ηγέτης των Ταλιμπάν που απελευθερώθηκε από φυλακή του Πακιστάν κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια, αναδείχθηκε αδιαμφισβήτητος νικητής του 20ετούς πολέμου.

Ενώ ο Haibatullah Akhundzada είναι ο γενικός ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Baradar είναι ο πολιτικός του επικεφαλής και το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο των Ταλιμπάν. Πηγαίνοντας από το γραφείο του στη Ντόχα στην Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής, σχολίασε με αφορμή την πτώση της Καμπούλ, ότι η πραγματική δοκιμή των Ταλιμπάν μόλις ξεκίνησε και ότι έπρεπε να υπηρετήσουν το έθνος.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Η επιστροφή του Μπαραντάρ στην εξουσία ενσαρκώνει την αδυναμία του Αφγανιστάν να ξεφύγει από τα αιματηρά δεσμά του παρελθόντος του.

Γεννημένος στην επαρχία Ουρουζγκάν το 1968, πολέμησε στο Αφγανικό μουτζαχεντίν ενάντια στους Σοβιετικούς τη δεκαετία του 1980.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Αφού οι Ρώσοι εκδιώχθηκαν το 1989 και η χώρα έπεσε σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αντιπάλων πολέμαρχων, ο Μπαραντάρ δημιούργησε μια μεδράσα (ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο) στο Κανταχάρ με τον πρώην διοικητή και φημισμένο κουνιάδο του, Μοχάμαντ Ομάρ. Μαζί, οι δύο ίδρυσαν τους Ταλιμπάν, ένα κίνημα με επικεφαλής νέους Ισλαμιστές αφιερωμένο στη θρησκευτική κάθαρση της χώρας και τη δημιουργία ενός εμιράτου.

Γεμάτοι από θρησκευτική τιμή, ευρύ μίσος για τους πολέμαρχους και ουσιαστική υποστήριξη από την υπηρεσία του Πακιστάν Intelligence Intelligence (ISI), οι Ταλιμπάν ήρθαν στην εξουσία το 1996 μετά από μια σειρά κατακτήσεων των πρωτευουσών των επαρχιών.

Zuper Service

Ο Μπαραντάρ, αναπληρωτής του Μουλά Ομάρ, ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας αυτών των νικών. Ο Μπαραντάρ ανέλαβε διαδοχικά στρατιωτικούς και διοικητικούς ρόλους στο πενταετές καθεστώς των Ταλιμπάν, και μέχρι να εκδιωχθεί από τις ΗΠΑ και τους Αφγανούς συμμάχους του, ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια της 20χρονης εξορίας των Ταλιμπάν, είχε τη φήμη ενός ισχυρού στρατιωτικού ηγέτη και μετείχε στις επαφές με δυτικούς διπλωμάτες ως ανασυσταθείσα ηγεσία των Ταλιμπάν στην εξορία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, ωστόσο, φοβόταν περισσότερο τη στρατιωτική του εμπειρία παρά τις δήθεν μετριοπαθείς τάσεις του. Η CIA τον εντόπισε στο Καράτσι το 2010 και τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους έπεισε την ISI (πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες) να τον συλλάβει.

Το 2018, ωστόσο, η στάση της Ουάσινγκτον άλλαξε και ο Αφγανός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ζήτησε από τους Πακιστανούς να απελευθερώσουν τον Μπαραντάρ για να μπορέσει να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ, με βάση την πεποίθηση ότι θα συμβιβαζόταν με μια συμφωνία κατανομής εξουσίας.

Ο Μπαραντάρ υπέγραψε τη συμφωνία της Ντόχα με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020,  την οποία χαιρέτισε η κυβέρνηση Τραμπ ως μια σημαντική πρόοδος προς την ειρήνη, αλλά η οποία τώρα φαίνεται απλώς ως στάδιο για τη συνολική νίκη των Ταλιμπάν.

Τη συμφωνία των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν να μην πολεμήσουν μεταξύ τους υποτίθεται ότι θα ακολουθούσαν συνομιλίες για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της Καμπούλ, Ashraf Ghani.

Αυτές οι συνομιλίες σκόνταψαν και είναι σαφές τώρα ότι ο Μπαραντάρ και οι Ταλιμπάν κερδίζουν χρόνο, περιμένοντας τους Αμερικανούς να φύγουν και να εξαπολύσουν μια τελική επίθεση.

Γεννήθηκε στην επαρχία Ουρουζγκάν το 1968. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε ως βοσκός, βοηθώντας τον πατέρα και τα αδέλφια του. Προτού καν προλάβει να ενηλικιωθεί, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου ενάντια στους Σοβιετικούς. Την εποχή εκείνη και παρά το νεαρό της ηλικίας του διακρίθηκε για το θάρρος και τις ηγετικές του ικανότητες.

Οταν το 1989 οι Ρώσοι εκδιώχθηκαν και το Αφγανιστάν διολίσθησε σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ αντίπαλων πολέμαρχων, η δράση του συνεχίστηκε. Ως πολέμαρχος πλέον και μάλιστα ξακουστός, έγινε ένας από τους ιδρυτές του κινήματος των Ταλιμπάν μαζί με τον διαβόητο μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, ο οποίος ήταν και κουνιάδος του.

Πρόσωπο-κλειδί

Εκείνα τα πρώτα χρόνια ξεχώριζε για τη ρητορική του δεινότητα. Πολλά βράδια συνήθιζε να αφηγείται ιστορίες για τη φυλετική του καταγωγή, τα παιδικά του χρόνια στα βουνά και την αφγανική ιστορία. Επλαθε, αλλά και επικοινωνούσε την ιδεολογία και το όραμά του στους ακολούθους και συμμαχητές του για το αυστηρό, ασκητικό Ισλάμ, αποκηρύσσοντας τη διαφθορά και τη σπατάλη που, όπως περιέγραφε, «έχει δηλητηριάσει το αίμα των αδελφών μας».

Η θρησκευτική θέρμη δεν ήταν το μοναδικό του όπλο. Ηταν το πρόσωπο-κλειδί που εξασφάλισε την υποστήριξη της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών (Inter-Services Intelligence – ISI), η οποία και έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε οι Ταλιμπάν να αποκτήσουν την εξουσία της χώρας το 1996. Ο Μπαραντάρ, ως δεξί χέρι του μουλά Ομάρ, απέδειξε τα χρόνια εκείνα τις διοικητικές του ικανότητες, ενώ αναδείχθηκε και αποτελεσματικός στρατιωτικός ηγέτης. Αφοσιώθηκε, όμως, στη διακυβέρνηση της χώρας, αναλαμβάνοντας πολλαπλά καθήκοντα, ακόμα και το υπουργείο Αμυνας.

Σε αντίθεση με τον τότε ηγέτη του κινήματος Ομάρ, ο οποίος επικηρύχθηκε από τους Αμερικανούς και υιοθέτησε μέχρι τον θάνατό του απόλυτη μυστικοπάθεια, ο Μπαραντάρ μετατράπηκε σε δημόσιο πρόσωπο του κινήματος. Το όνομά του, όμως, έγινε ευρέως γνωστό μονάχα μετά τη σύλληψή του στο Πακιστάν το 2010. Ο τότε πρόεδρος Ομπάμα είχε αναγνωρίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει όσο ο Μπαραντάρ παρέμενε ελεύθερος. Τρία χρόνια αργότερα, όμως, και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το κλειδί της ελευθερίας τού το έδωσαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Εκτοτε, το πεδίο αφέθηκε ελεύθερο στον Μπαραντάρ. Ο ρεαλισμός, η αυτοσυγκράτηση και η βαθύτερη κατανόηση του γεωπολιτικού γίγνεσθαι είναι που σήμερα τον καθιστούν φαβορί για την προεδρία της χώρας. Οταν βρεθεί στην εξουσία θα φανεί πόσο πραγματικό είναι το σχετικά μετριοπαθές πρόσωπο που τώρα προβάλλει.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button