ΔΙΕΘΝΗ

Με ποιους τρόπους η Κούβα έσωσε ζωές με την πρωτοβάθμια Υγεία και την έρευναΣτην Κούβα έκλεισαν τα πάντα, από την αρχή, δεν μπορείς να μετακινηθείς πουθενά χωρίς μάσκα, σε κάθε κτήριο που μπαίνει κανείς απολυμαίνει χέρια και παπούτσια, οι θετικοί στα τεστ, που διεξάγονται με ρυθμό 10.000 την ημέρα, οδηγούνται σε αποκλειστικά νοσοκομεία και δεν μολύνουν τους άλλους.

Αυτοί που μπαίνουν σε καραντίνα, γιατί ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα, παραμένουν στο σπίτι τους και κάθε ημέρα ελέγχονται από έναν γιατρό ή έναν φοιτητή της Ιατρικής ή από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το σύστημα Υγείας της Κούβας βασίζεται στην πρωτοβάθμια Υγεία, τους οικογενειακούς γιατρούς. Το 80% των γιατρών στην Κούβα είναι παθολόγοι, ενώ στην Ελλάδα το 80% έχει άλλες ειδικότητες. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός παρακολουθεί κατά μέσο όρο 1.000 άτομα και είναι υποχρεωτική η εξέταση τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Εάν δεν πάει κάποιος στον γιατρό, πάει ο γιατρός σε αυτόν να ελέγξει την κατάσταση της υγείας του. Αυτή η προληπτική πρωτοβάθμια Υγεία απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει και το βάρος μιας ολόκληρης πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε τα εξαιρετικά στοιχεία του ελέγχου του κορωνοϊού στην Κούβα εκθειάζοντας το σύστημα Υγείας της και αυτό δεν αφορά την προπαγάνδα.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε περίπου κατά το εν τέταρτον με την πολιτική της τρόικας και της λιτότητας που επιβλήθηκε. Στην Κούβα, η οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 – 1991 οδήγησε στην κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 55%. Παρ’ όλα αυτά, με προσωπική παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο, η χώρα συνέχισε να επενδύει στην έρευνα και την ιατρική έρευνα, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει μια παράδοση στην παρασκευή εμβολίων και στις βιοτεχνολογίες.

swell adv 2021

Τις επόμενες ημέρες, ένα από τα τέσσερα εμβόλια που έχουν παρασκευάσει θα μπει στην αποκαλούμενη τρίτη φάση και ελπίζουν να έχουν τα αποτελέσματα στα τέλη Μαρτίου και να αρχίσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τον Ιούνιο. Στόχος της Κούβας είναι να προσφέρει το εμβόλιο σε προσιτή τιμή στις χώρες του Νότου, κυρίως της γειτονικής Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button