ΔΙΕΘΝΗ

Λιγότερη ειρήνη, περισσότερη βία στον κόσμο το 2020

Ολο και λιγότερο ειρηνικός εμφανίζεται να είναι ο κόσμος μας, καθώς η βία και οι συγκρούσεις αυξήθηκαν φέτος για ένατη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης, ένα μη κερδοσκοπικό think tank, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης.

Το Ινστιτούτο βαθμολογεί τα επίπεδα ειρήνης χρησιμοποιώντας 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες (βαθμός ασφάλειας, εσωτερικές συγκρούσεις, διενέξεις με άλλες χώρες, βαθμός στρατικοποίησης κ.ά.) σε 163 ανεξάρτητα κράτη και εδάφη, καλύπτοντας το 99,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Φέτος, ο δείκτης ειρήνης δείχνει να έχει επιδεινωθεί σε 80 χώρες και να έχει βελτιωθεί σε 81. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα επίπεδα ειρήνης σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί συνολικά κατά 2,5% από το 2008.

caffeine adv2020b

Ενώ οι συγκρούσεις και οι κρίσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να υποχωρούν, έχουν αντικατασταθεί από ένα κύμα έντασης και αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ισλανδία είναι και πάλι, για το 2020 η πλέον ειρηνική χώρα του κόσμου, μια θέση που κατέχει από το 2008 και ακολουθείται από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Δανία.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 121η θέση. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση, στην προτελευταία η Συρία και πάνω από αυτήν το Ιράκ. Η παγκόσμια βία μεταφράζεται σε ένα κόστος που αγγίζει τα 14,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή 1.900 δολάρια για κάθε άτομο.

neratzoulis neo
Μέσω
Τασούλα Καραϊσκάκη
Πηγή
Καθημερινή

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button