Διεθνή

Κρίση στις σχέσεις Γαλλίας και Αλγερίας

Η Αλγερία κατηγόρησε το Παρίσι για «γενοκτονία», ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Παρίσι και απαγόρευσε την πτήση γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων από τον εναέριο χώρο της. Τα αεροπλάνα φθάνουν στην περιοχή Σαχέλ μέσω Αλγερίας, όπου γαλλικά στρατεύματα συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Θρυαλλίδα της κρίσης υπήρξαν οι μη διπλωματικοί χαρακτηρισμοί του Γάλλου προέδρου σε συνάντησή του, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, με ομάδα νέων, απογόνων ανθρώπων που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο της Αλγερίας (1954 – 1962).

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο Εμ. Μακρόν μίλησε για «μνημονική πρόσοδο» του αλγερινού καθεστώτος, για ένα «κουρασμένο αλγερινό σύστημα», έφθασε μάλιστα να αναρωτηθεί αν υπήρξε αλγερινό έθνος πριν από την αποικιοκρατία, και ανακοίνωσε περιορισμούς στη χορήγηση βίζας, κυρίως σε αλγερινούς αξιωματούχους.

Πέρα από τις ανοικτές πληγές μεταξύ των δύο χωρών που δεν λένε να επουλωθούν, η εξήγηση που έδωσαν ορισμένοι σχολιαστές έχει μια κάποια σημασία και για τη χώρα μας. Ο Μακρόν εξέφρασε με τραχύ τρόπο τις διαψευμένες προσδοκίες από το αλγερινό καθεστώς, από το οποίο περίμενε πιο ενεργή συμμετοχή στο Σαχέλ. Παράλληλα, εναντιώθηκε στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας για την οποία επεσήμανε ότι ο ρόλος της στην Αλγερία σκόπιμα ξεχνιέται. Η μεθοδική προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στο Μαγκρέμπ ασφαλώς μόνο αδιάφορη δεν αφήνει τη Γαλλία.


kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Πηγή
Le Monde

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button