Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Το «νέο Λονδίνο» των Ρώσων ολιγαρχών

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μετά την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, χιλιάδες Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και κατευθύνονται στην Τουρκία.

Οι νεότεροι σε ηλικία προσπαθούν να πάρουν χρήματα με την κάρτα τους από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν. Πρέπει να αλλάξουν τα ρούβλια που έχουν μαζί τους, αν και σε χαμηλή τιμή, ή εάν έχουν ευρώ ή δολάρια, σε καλύτερη, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Τελευταία, οι τουρκικές τράπεζες παρατηρούν πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει οι λογαριασμοί τους για πιο πλούσιους Ρώσους πολίτες.

“IN_AND_OUT

Οσοι δεν βρίσκονται σε λίστα κυρώσεων μπορούν ακόμη να ανοίξουν λογαριασμό. Βέβαια, όπως πιστεύει ο Κέριμ Ρότα, πρώην υποδιοικητής της τουρκικής τράπεζας ΑΚΒΑΝΚ, δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά μεγάλα ποσά, γιατί τότε υπάρχει η υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Η πιθανότητα να γίνουν εμβάσματα μικρότερων ποσών –μερικών εκατομμυρίων κάθε φορά– είναι μεγαλύτερη», τονίζει. «Υποθέτω ότι κατ’ αρχάς θα εισρεύσουν μικρά ποσά, που θα μπορούσαν να είχαν κάποιο αντίκτυπο στην Τουρκία, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν, και ίσως φτάσουν από 10 έως 15 δισ. δολάρια». Αυτό ακούγεται περισσότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, όπως συμπληρώνει ο πρώην τραπεζίτης.

Και αυτό γιατί σε σχέση με το ΑΕΠ της Τουρκίας, που σήμερα ανέρχεται στα 800 δισ. δολάρια, εισροή της τάξης των 10 ή 15 δισ. δολαρίων δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Ουσάλ Σαχμπάζ, οικονομικός συντάκτης στη φημισμένη εφημερίδα Dünya, λέει ότι δεν αναμένονται μεγαλύτερα ποσά. «Λέγεται ότι έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής περίπου 3 δισ. δολάρια, κάτι αξιόπιστο και ρεαλιστικό», επισημαίνει. «Εάν τελικά θα έρθουν περισσότερα, ίσως και μέχρι 30 δισ. δολάρια, είναι δύσκολο να λεχθεί εκ των προτέρων. Τα περισσότερα πρέπει να έχουν ήδη έρθει και η τάση μάλλον θα επιβραδυνθεί».

Mechanical Solutions

Αρα ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν περιμένει ιδιαίτερες επιπτώσεις ούτε και στην τουρκική οικονομία. Γιατί η χώρα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά μάλλον ουδέτερη. Οι προσπάθειες των Αρχών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και να αναδείξουν την Κωνσταντινούπολη ως νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, δεν βλέπει να έχουν ιδιαίτερες προοπτικές επιτυχίας. «Υπάρχουν άλλα κέντρα όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, ακόμη και το Αμστερνταμ, αλλά και το Ντουμπάι», υπογραμμίζει.

Από την άλλη, όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο Λονδίνο είναι πιθανό να υφίστανται μεγάλες πιέσεις υπό τις νυν συνθήκες. Διότι θα πρέπει να φροντίσουν να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μόνο εάν δεν είναι ακίνητα ή άλλες επενδύσεις σε χρυσό, πολύτιμους λίθους ή κρυπτογραφημένα νομίσματα, μπορούν να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό, συνοψίζει ο Ουσάλ Σαχμπάζ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button