Διεθνή

Κίνα | Υποβρύχια drone με τεχνητή νοημοσύνη

Ολοένα και πιο απειλητική από τον αέρα, τη στεριά και τη θάλασσα – την επιφάνεια, όπως και τον βυθό- εμφανίζεται η Κίνα η οποία επιστρατεύει και υποβρύχια drone με τεχνητή νοημοσύνη για μεγαλύτερη φονικότητα.

Σε πρόσφατη δημοσίευση επιστημονικής εργασίας περιγράφονται δοκιμές κατά τις οποίες ένα κινεζικό υποβρύχιο drone κατάφερε να εντοπίσει ένα (ψεύτικο) υποβρύχιο και να το πλήξει με τορπίλη. Το εντυπωσιακό και ενδιαφέρον ήταν ότι το drone βασιζόταν μόνο σε τεχνητή νοημοσύνη και όχι στις οδηγίες από άνθρωπο-χειριστή. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον και ίσως ανησυχητικό είναι ότι τα πειράματα έγιναν το 2010 στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στην Κίνα και στην Ταϊβάν.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο χρόνος της δημοσίευσης δεν φαίνεται τυχαίος με δεδομένο ότι η Κίνα έχει αρχίσει να προκαλεί στρατιωτικά την Ταϊβάν ενώ στέλνει και μήνυμα και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η υπεράσπιση του νησιού δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Oπως σημειώνουν οι Times, τα πειράματα έγιναν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μηχανολογίας του Χαρμπίν, ίσως το κορυφαίο κέντρο της χώρας για την ανάπτυξη των υποβρυχίων.


Εντοπισμός, αναγνώριση, πυρ!

Το θαλάσσιο drone ήταν προγραμματισμένο να πλέει με σταθερή πορεία σε βάθος 30 ποδών (περίπου 10 μέτρα).  Οταν εντόπισε με το σόναρ το υποβρύχιο, άλλαξε πορεία και άρχισε να κάνει κύκλους γύρω από τον στόχο συγκεντρώνοντας δεδομένα με τους  αισθητήρες του,  τα οποία συνέχεια ανέλυσαν οι υπολογιστές που είχε πάνω του. Μετά την ανάλυση εξαπέλυσε την τορπίλη που δεν είχε εκρηκτική γόμωση.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Με μετριοπάθεια οι ερευνητές γράφουν ότι το μέλλον του υποβρυχίου πολέμου φέρνει νέες ευκαιρίες για μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Εύλογα όμως μπορεί να συμπεράνει κανένας ότι στα 11 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, οι δυνατότητες των υποβρυχίων drone πρέπει να έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι ερευνητές γράφουν ότι στο πείραμα αν και είχαν μόνο ένα υποβρύχιο drone, θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα ρομποτικά τους οχήματα με τρόπο ώστε να λειτουργούν ομαδικά, οπότε θα επιτίθενται στον στόχο τους από διαφορετικές γωνίες. Υπβρύχια ρομπότ για έρευνες σε μεγάλα βάθη παρουσιάστηκαν το 2019.

Σήμερα δεν υπάρχουν παραδείγματα χρήσης υποβρύχιων drone σε πολεμικές συνθήκες, αν και είναι γνωστό ότι αρκετές χώρες αναπτύσσουν τέτοιου είδους συσκευές για επιτήρηση, συλλογή πληροφοριών και εκκαθάριση μιας περιοχής από νάρκες. Τον περασμένο Δεκέμβριο αλιείς στην Ινδονησία «ψάρεψαν»  μία μυστηριώδη συσκευή που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν κινέζικο υποβρύχιο drone  το οποίο μάλλον συγκέντρωνε πληροφορίες για την θερμοκρασία και την αλατότητα του ωκεανού στα νερά της Ινδονησίας, πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τα υποβρύχια.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button