ΔΙΕΘΝΗ

Καφές | Εκτινάχθηκε η τιμή του στις αγορές – Πότε θα δούμε αυξήσεις

Ήδη ο καφές τύπου Αράμπικα έχει τη διπλάσια τιμή στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική αύξηση στην τιμή του καφέ αναμένεται να σημειωθεί τις επόμενες εβδομάδες διεθνώς, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και το κόστος πώλησης του δημοφιλούς ροφήματος αλλά και σειράς άλλων αγαθών, όπως η ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το ψωμί.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τον παγκόσμιο δείκτη τροφίμων, η αύξηση των ναύλων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, καθώς και ο καταστροφικός παγετός που έχει πλήξει τη Βραζιλία, φαίνεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καφέ.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο παγετός στην κορυφαία παραγωγό χώρα καφέ είναι ο χειρότερος που έχει σημειωθεί από το 1994 και έχει εκτινάξει την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Επίσης, στην περιοχή με τις καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία είχε προηγηθεί ξηρασία, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων 91 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στις περιοχές που τα καφεόδεντρα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, η πλήρης αποκατάσταση δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και επτά χρόνια.

swell adv 2021

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το αυξημένο κόστος στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω του κορωνοϊού, αλλά και από την αυξημένη ζήτηση αγαθών, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί εξαιτίας του περιορισμένου διαθέσιμου αριθμού πλοίων.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Το τελευταίο έχει προκαλέσει αύξηση στο κόστος μεταφοράς του καφέ σε Ευρώπη και Β. Αμερική, όπου ο καφές καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα.

Μάλιστα, ο καφές τύπου Αράμπικα έχει ήδη τη διπλάσια τιμή στην αγορά εμπορευμάτων σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές τον Απρίλιο κατά μέσο όρο αυξήθηκαν στην τιμή ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια), δηλαδή 8,1% περισσότερο σε σχέση με το 2020.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button