ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν | Ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί κερδίζει τις εκλογέςΟ υπερσυντηρητικός και σκληροπυρηνικός δικαστής Εμπραχίμ Ραϊσί κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν εξασφαλίζοντας 61,95% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολφάζλ Ραχμανί Φαζλί.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 48,8%, διευκρίνισε ο υπουργός, ήτοι η χαμηλότερη προσέλευση στις κάλπες που έχει καταγραφεί σε μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο, μετά την εγκαθίδρυση της ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σύμφωνα με τα μερικά επίσημα στοιχεία που έδωσε ο Ορφ στη δημοσιότητα, ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχσέν Ρεζαΐ βρέθηκε στη δεύτερη θέση με περισσότερο από το 11,5% των ψήφων, μπροστά από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Αμπντολνασέρ Χεματί (8,3%) και τον βουλευτή Αμιρχοσεΐν Γκαζιζαντέχ Χασεμί (3,4%).

Περισσότερα από το 14% των ψηφοδελτίων ήταν λευκά ή άκυρα.

swell adv 2021

Νωρίτερα και προτού ανακοινωθούν αυτά τα μερικά αποτελέσματα ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συνεχάρη τον Ραϊσί για τη νίκη του, κάτι που έπραξαν και οι τρεις αντίπαλοί του.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ποιος είναι ο Ραΐσι

Ο Ραΐσι, ένας 60χρονος σιίτης κληρικός που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν το φαβορί σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, χάρη στην υποστήριξη του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Είναι σκληρός επικριτής της Δύσης και κατηγορείται από επικριτές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτείνονται δεκαετίες πίσω -ισχυρισμοί που οι υπερασπιστές του αρνούνται. Διορίστηκε από τον Χαμενεΐ στη θέση υψηλού προφίλ του επικεφαλής του δικαστικού σώματος το 2019.

Οι εκλογές

Οι εκλογές έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται σε συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου εξοντωτικές κυρώσεις που έχουν συμπιέσει τα έσοδα του Ιράν από το πετρέλαιο.

Ο Ραΐσι δεν προσέφερε λεπτομερές πολιτικό ή οικονομικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά υποστήριξε την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, μια εξέλιξη που θα επέφερε χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν συνθλίψει την οικονομία.

Ο Χαμενεΐ, και όχι ο πρόεδρος, έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα, όπως η εξωτερική και η πυρηνική πολιτική.

Ελλειψη επιλογών

Ελπίζοντας να ενισχύσουν τη νομιμοποίησή τους, οι κληρικοί ηγέτες της χώρας είχαν παροτρύνει τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες την Παρασκευή, αλλά οι αντιφρονούντες εντός και εκτός της χώρας δήλωσαν ότι η λαϊκή οργή για τις οικονομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς των ελευθεριών κράτησε πολλούς Ιρανούς στο σπίτι τους.

Ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για πολλούς ψηφοφόρους υπέρ των μεταρρυθμίσεων ήταν η έλλειψη επιλογών, αφού ένα σκληροπυρηνικό εκλογικό σώμα απαγόρευσε σε βαριά ονόματα μετριοπαθών και συντηρητικών υποψηφίων να θέσουν υποψηφιότητα.

Αναλυτές δήλωσαν ότι οι αποκλεισμοί από το Συμβούλιο των Φρουρών άνοιξαν το δρόμο για την αναμενόμενη νίκη του Ραΐσι.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button