ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Νέα Υόρκη επέτρεψε την ανθρώπινη κομποστοποίηση των νεκρών

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούν πλέον να επιλέξουν τη μετατροπή της σορού τους σε «χώμα»

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια, εδαφοβελτιωτική ουσία.

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούν πλέον να επιλέξουν τη μετατροπή της σορού τους σε «χώμα» μετά θάνατον, που θεωρείται φιλική ως προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σύγκριση με την παραδοσιακή ταφή ή την αποτέφρωση.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η διαδικασία της κομποστοποίησης ενός ανθρώπινου σώματος θα διαρκεί αρκετές εβδομάδες, αφού η σορός κλειστεί σε ειδικό δοχείο.

Το 2019, η Ουάσινγκτον ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που νομιμοποίησε τη συγκεκριμένη πρακτική και ακολούθησαν το Κολοράντο, το Όρεγκον, το Βερμόντ και η Καλιφόρνια.

“IN_AND_OUT

Η Νέα Υόρκη έγινε η έκτη αμερικανική πολιτεία που επιτρέπει την ανθρώπινη κομποστοποίηση, μετά την έγκρισης της κυβερνήτριας Kathy Hochul,

Η διαδικασία γίνεται σε ειδικές υπέργειες εγκαταστάσεις. Το σώμα τοποθετείται σε ένα κλειστό δοχείο μαζί με επιλεγμένα υλικά, όπως ίνες ξύλου, φύτρο αλφάλφα και άχυρο, και σταδιακά διασπάται υπό την επίδράση μικροβίων.

Mechanical Solutions

Μετά από μια περίοδο περίπου ενός μήνα – και μια διαδικασία θέρμανσης για να εξοντωθεί κάθε μόλυνση – η οικογένεια του νεκρού παραλαμβάνει το χώμα που προκύπτει και το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φύτευση λουλουδιών, λαχανικών ή δέντρων.

Μια αμερικανική εταιρεία, η Recompose, ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία της μπορεί να εξοικονομήσει έναν τόνο άνθρακα σε σύγκριση με την αποτέφρωση ή την παραδοσιακή ταφή.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, καθώς παγιδεύουν τη θερμότητα της Γης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι παραδοσιακές ταφές με φέρετρο καταναλώνουν επίσης ξύλο, γη και άλλους φυσικούς πόρους.

Οι υποστηρικτές της ανθρώπινης κομποστοποίησης λένε ότι δεν είναι μόνο μια πιο «πράσινη» επιλογή, αλλά και μια πιο πρακτική λύση στις πόλεις όπου η γη για τα νεκροταφεία είναι περιορισμένη.

Την έγκριση από τη Νέα Υόρκη χαιρέτισε και η εταιρεία Return Home, που αναλαμβάνει υπηρεσίες κομποστοποίησης.

Όμως, για ορισμένους, εγείρονται ηθικά ερωτήματα σχετικά με το τι συμβαίνει με το χώμα που προκύπτει από την κομποστοποίηση.

Καθολικοί επίσκοποι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης φέρονται να αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα ανθρώπινα σώματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν «οικιακά απορρίμματα».

Ανησυχίες εκφράστηκαν επίσης για το κόστος της κομποστοποίησης. Αλλά η εταιρεία Recompose – της οποίας η εγκατάσταση στο Σιάτλ είναι μία από τις πρώτες στον κόσμο – λέει ότι η τιμή 7.000 δολαρίων, είναι συγκρίσιμη με τις τιμές εναλλακτικών λύσεων ανταγωνιστικών εταιρειών.

Το μέσο κόστος στις ΗΠΑ για μια κηδεία με ταφή ήταν 7.848 δολάρια το 2021 και 6.971 δολάρια για μια κηδεία με αποτέφρωση, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διευθυντών Γραφείων Τελετών (NFDA).

Η ανθρώπινη κομποστοποίηση είναι ήδη νόμιμη στη Σουηδία ενώ οι φυσικές ταφές – κατά τις οποίες ένα σώμα θάβεται χωρίς φέρετρο ή μέσα σε βιοδιασπώμενο φέρετρο – επιτρέπονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
BBC

Σχετικά άρθρα

Back to top button