GMG Constructions | adv


Διεθνή

Η «ΜΕΔΟΥΣΑ» και ο ισχυρός άξονας Αθήνας – Καΐρου


Magali-Elounda

Συμμαχία απέναντι στον μόνιμο τα τελευταία χρόνια ταραξία της περιοχής αλλά και με αναθεωρητικούς πλέον στόχους  καθώς οι γείτονες Τούρκοι εκδηλώνουν όλο και πιο έντονα τη διάθεση για αλλαγή όχι απλά του status quo αλλά και για χάραξη νέων συνόρων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκε το Σάββατο η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» με αεροπαποβατική ενέργεια σε μια περιοχή υψηλού συμβολισμού για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δυτικά της Αλεξάνδρειας κοντά στο Ελ Αλαμέιν εκεί όπου το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα το 1942 σταμάτησε μαζί με Άγγλους, Γάλλους,Αυστραλούς, Ινδούς και Νεοζηλανδούς τις φασιστικές δυνάμεις του Άξονα.

mechanical adv 2021

zuper adv 2021

Σχεδόν στην ίδια περιοχή η Ελλάδα σφράγισε τη δική της νέα συμμαχία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου αλλά και με Γάλλους και άραβες από τα ΗΑΕ. Συμμαχία απέναντι στον μόνιμο τα τελευταία χρόνια ταραξία της περιοχής αλλά και με αναθεωρητικούς πλέον στόχους  καθώς οι γείτονες Τούρκοι εκδηλώνουν όλο και πιο έντονα τη διάθεση για αλλαγή όχι απλά του status quo αλλά και για χάραξη νέων συνόρων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Στην Αίγυπτο όχι απλά επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική πλέον σχέση των δύο κρατών τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά αποφασίστηκε οι δεσμοί να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο με μια σειρά από συνεργασίες, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και επενδύσεις σε ζητήματα εξοπλισμών.

«Πέρα από τα κοινά συμφέροντα με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή είναι και η χημεία που ευνοεί αυτή τη συνεργασία» τονίστηκε σε ανώτατο επίπεδο από τους Αιγύπτιους αξιωματούχους. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι δέχτηκε σε εγκάρδιο κλίμα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ ο Έλληνας υπουργός συζήτησε για περισσότερο από μιάμιση ώρα με τον Αιγύπτιο ομολογό του Στρατηγό Αλ Ζάκι καταδεικνύει τη σημασία που δίνει το Κάιρο στην Αθήνα και τη διάθεση για ισχυροποίηση του άξονα. Η Αίγυπτος άλλωστε υπέγραψε σχεδόν πριν από ένα χρόνο τη συμφωνία με την Ελλάδα για οριοθέτηση ΑΟΖ ενώ έχει κατ΄επανάληψη απορρίψει κάθε πρόταση της Άγκυρας για συνεργασία.

zeceyh1607355824432

Το Κάιρο σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε στην Αθήνα η στρατιωτική συνεργασία να επεκταθεί με μια σειρά από νέες κοινές δραστηριότητες οι οποίες θα προβλέπουν μετασταθμεύσεις μαχητικών και κοινές ασκήσεις, ελλιμενισμό πλοίων και συνεκπαιδεύσεις στη θάλασσα αλλά και μια σειρά από ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων και Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να δούμε Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία μαζί με Μονάδες του Στόλου να πλέουν από κοινού και να εκπαιδεύονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο όπως και μικτούς σχηματισμούς από μαχητικά των δύο κρατών στις ίδιες περιοχές.

Αν και η Αίγυπτος διαθέτει υπερσύγχρονο στόλο μαχητικών με F-16, Rafale, Mirage 2000 αλλά και MIG-29 τα Ελληνικά «γεράκια» εντυπωσιάζουν κάθε φορά και περισσότερο τους άραβες όπως έκαναν στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» οι ιπτάμενοι από την 340 Μοίρα «Αλεπού». Ανάλογη ήταν και η παρουσία των στελεχών από τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων με τους Έλληνες κομμάντος του ΕΤΑ και των ΟΥΚ να αποδεικνύουν σε αέρα και θάλασσα γιατί ανήκουν στους καλύτερους παγκοσμίως. Αλλά και στη θάλασσα η απόκτηση από το Αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικών σύγχρονων πλοίων όπως φρεγάτες Fremm, κορβέτες GoWind αλλά και των  Mistral για αμφίβιες επιχειρήσεις,έχει ανεβάσει το επίπεδο του.

Έτσι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από χρόνια συνεργασίας με τους Αιγύπτιους δηλώνουν ότι ο στρατός της μεγαλύτερης αραβικής χώρας έχει κάνει άλματα αφού και τα χρήματα που επενδύει η Αίγυπτος για αμυντικές δαπάνες είναι πολλά και αγγίζουν πλέον κάθε χρόνο τα 11 δις δολάρια.


Σχετικά άρθρα

Back to top button