Πέμπτη, 6 Μαΐ 21
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Λιβύη μας «άδειασε» | Άγκυρα και Τρίπολη επιβεβαίωσαν το μνημόνιο για...

Η Λιβύη μας «άδειασε» | Άγκυρα και Τρίπολη επιβεβαίωσαν το μνημόνιο για τις ΑΟΖ!

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
kingeight 2021a

Την προσήλωση και την δέσμευσή τους στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019 επιβεβαίωσαν, με κοινές δηλώσεις τους, ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στην Άγκυρα, την Δευτέρα, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Λιβύη.

Όλα αυτά, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν στην Βεγγάζη, όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, σε μια προσπάθεια «διεμβολής»  της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας, δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας».

mechanical adv 2021

Χαρακτηριστικό, ωστόσο, της σημασίας που αποδίδει η Τρίπολη στις σχέσεις της με την Άγκυρα – και το ανάποδο – είναι το γεγονός ότι ο Ντμπεϊμπά έφτασε στην Τουρκία μαζί με σχεδόν όλο το υπουργικό του συμβούλιο, με έναν από τους βασικούς στόχους να είναι η υπογραφή συμφωνιών, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

apostolakis adv 2

Μεταξύ άλλων, ο Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσε την ισχύ του πλαισίου των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία περαιτέρω συμφωνιών με την Τουρκία που αφορούν σε ενέργεια και κατασκευές.

«Ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για τη συμφωνία που έγινε το 2019, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, με τον Ερντογάν να συμπληρώσει – κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου –, πως «σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κρατών μας, ειδικά αυτή για την οριοθέτηση της θάλασσας, επιβεβαιώσαμε ότι αυτές οι συμφωνίες βασίζονται σε στερεές βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Οι δύο πολιτικοί υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες που στόχο έχουν να ενδυναμώνουν την οικονομική συνεργασία Λιβύης και Τουρκίας. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης και – στο πλαίσιο αυτό –, σήμερα ο Λίβυος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με Τούρκους επιχειρηματίες. Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά πως ήδη «έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ντμπεϊμπά δεν είχε διαφορετική στάση και μπροστά στον Κ. Μητσοτάκη. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών την περασμένη Τρίτη, ο  Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι «όσον αφορά τη συμφωνία μας με την Τουρκία σχετικά με τον καθορισμό των ΑΟΖ μας, επιβεβαιώνουμε τη σπουδαιότητα όποιας συμφωνίας θα συμβάλει στην εξεύρεση κατάλληλων λύσεων και στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Όπως επίσης είμαστε έτοιμοι για τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και ΑΟΖ των δύο χωρών».

Μετά από όλα αυτά, ο Ερντογάν βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να εμφανίσει την Τουρκία ως «εγγυήτρια» της ασφάλειας της Λιβύης, δηλώνοντας ότι η προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της, αποτελούν κορυφαίους στόχους της Τουρκίας. Όπως πρόσθεσε, η στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Λιβύης απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολη, καθώς και νέες σφαγές στη χώρα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι όσοι υποστήριξαν τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, αντί για να προωθήσουν τη νομιμότητα, έγιναν «συνεργοί» σε σφαγές.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει όλη την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, όπως έκανε και για την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση, τόνισε με νόημα ο Ερντογάν, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία θα ανοίξει πάλι το προξενείο στη Βεγγάζη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
kokolakis adv 2021 3
notakis adv
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble