ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία αλλάζει το εργασιακό καθεστώς στo delivery!

Παράδειγμα προς μίμηση για άλλες χώρες ενδέχεται να αποτελέσει η Ισπανία, καθώς σχεδιάζει αυστηρότερη νομοθεσία που θα υποχρεώσει τις εταιρείες κατ’ οίκον παράδοσης γευμάτων (delivery) να προσλαμβάνουν επισήμως τους υπαλλήλους τους. Η νέα νομοθεσία αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα και θα καλεί εταιρείες όπως οι Uber, Eats, Deliveroo, και Glovo να προσφέρουν κανονικά μηνιαίο μισθό, ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργίας στους 30.000 υπαλλήλους delivery της χώρας.

Για τα σχέδια της κυβέρνησης μίλησε στο Bloomberg ο εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εργασίας, ενώ διευκρίνισε πως δεν είναι ακόμα σαφές αν θα πρόκειται για νομοσχέδιο που θα τεθεί υπό την κρίση και την έγκριση του νομοθετικού Σώματος ή θα επιβληθεί με προεδρικό διάταγμα. Οπως τόνισε η Μαρία Λουθ Ροντρίγκεζ, καθηγήτρια Νομικής στο πανεπιστήμιο της Καστίγια Λα Μάντσα και πρώην υπουργός Εργασίας, «με τη ρύθμιση αυτή δίνεται μια λύση στη διαμάχη μεταξύ νομικών για το κατά πόσον οι εργαζόμενοι σε delivery είναι αυτοαπασχολούμενοι ή υπάλληλοι κάποιας εταιρείας, καθώς προϋποθέτει κάποιου είδους εξάρτηση από μια εταιρεία».

neratzoulis neo

Από τον Δεκέμβριο, άλλωστε, η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντιαζ έχει τονίσει πως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα κωδικοποιούσε απόφαση που έλαβε από το περασμένο έτος το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σχετικά με τη νεοφυή εταιρεία παράδοσης γευμάτων Glovo: ότι οι εταιρείες αυτού του είδους είναι ουσιαστικά εργοδότες των υπαλλήλων που μεταφέρουν γεύματα και όχι μεσάζοντες ανάμεσα στις εταιρείες και τους πελάτες. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η στάση που θα διαμορφώσει η Ισπανία θα δώσει και σε άλλες χώρες ιδέες για το πώς θα αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δύναμη των εταιρειών delivery και πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιδεικνύοντας υπευθυνότητα έναντι των πολιτών τους που εργάζονται σε αυτού του είδους τις ανασφαλείς εργασίες. Ηδη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας εξετάζει το θέμα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ότι μέσα στον μήνα θα δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για σχετική πανευρωπαϊκή νομοθεσία επί του θέματος.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες delivery υποστηρίζουν πως οι επιχειρήσεις τους μπορούν να λειτουργούν και να αποδίδουν ακριβώς χάρη στη μεγάλη ευελιξία τους. Στην περίπτωση της Uber, για παράδειγμα, είναι στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων να επιλέξουν αν θα εργαστούν ή πόσο θα εργαστούν και για πόσες ώρες. Και βέβαια τα εργατικά συνδικάτα υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους οι ελεύθερες συμφωνίες ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να ζουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή άλλα κοινωνικά οφέλη που δικαιούνται.

bakaliko lagos
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button