Διεθνή

Η Γαλλία εξοργίστηκε με την αμυντική συμφωνία AUKUS

Η ακύρωση της γιγάντιας σύμβασης για την κατασκευή των υποβρυχίων ασφαλώς αποτελεί επαρκή λόγο της οργής της. Ωστόσο, η εστίαση αποκλειστικά στο οικονομικό σκέλος, παραβλέπει μία λίαν σημαντική παράμετρο.

Το Παρίσι πιστεύει ότι η πρωτοβουλία των ΗΠΑ διαμόρφωσης της συμμαχίας με τις δύο άλλες, εντελώς μυστικά, υπονομεύει όλη τη στρατηγική της Γαλλίας στον Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό που οικοδομήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, και θεωρεί εντελώς ανεξήγητο το γιατί αγνοήθηκε η συμμετοχή της.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Στις 6 Αυγούστου, η Γαλλία συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε κοινές ασκήσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στις 30 Αυγούστου, σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας και Αυστραλίας επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία των υποβρυχίων (Ζεράρ Αρώ).


Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι πρέσβεις της Γαλλίας, Αυστραλίας και Ινδίας προωθούσαν, σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, τη συνεργασία και την εγγύτητά των απόψεων τους για τον Ινδικό ωκεανό.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Οι Γάλλοι εισέπραξαν δικαίως ως προσβολή τη συμπεριφορά των συμμάχων τους. Η εμπιστοσύνη τους κλονίστηκε, και θα πάρει καιρό να γιατρευτεί αυτή η ρήξη σε ζητήματα ασφαλείας μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Atlantic Council, Benjamin Haddad, οι Γάλλοι αξιωματούχοι που τού μετέφεραν αυτές τις απόψεις θύμιζαν ότι ο Σαρλ ντε Γκωλ αρνήθηκε να δει φωτογραφίες των σοβιετικών πυραύλων που ήθελε να του δείξει αμερικανός απεσταλμένος, λέγοντας: «Μου αρκεί ο λόγος σας».


Πηγή
Carnegie Εndowment, Nikkei Asia 

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button