ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη εκπαιδεύει γιατρούς υπό τον φόβο δεύτερου κύματος πανδημίας

Όσο οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, τα νοσοκομεία προετοιμάζονται για το επόμενο κύμα κρουσμάτων.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας προσπαθούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν «στρατό» εθελοντών γιατρών που θα είναι έτοιμοι να εργαστούν σε θαλάμους με ασθενείς, γράφει το Reuters.

caffeine adv2020b

Οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν εντατικά μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19 και τώρα αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης του προσωπικού για την αποφυγή έλλειψης εργαζομένων εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

«Χρειαζόμαστε στρατό υγειονομικής περίθαλψης», δηλώνει στο Reuters ο Μαουρίτσιο Τσεκόνι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), ο οποίος συγκεντρώνει γιατρούς από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θαλάμους με βαριά άρρωστους ασθενείς. «Εάν υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε γιατρούς και νοσοκόμους από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας. Αυτό δεν συνέβη στο πρώτο κύμα», δηλώνει.

neratzoulis neo

Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες από την πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και εκπαίδευσαν βιαστικά τους γιατρούς για να εργαστούν με ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και να αντικαταστήσουν εκείνους που αρρώστησαν.

Ορισμένοι, «επιστράτευσαν» φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση.

Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν. Η Ιταλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλων γιατρών στις εντατικές

Σε όλη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία εκπαιδεύουν εκ νέου τους χειρουργούς, τους καρδιολόγους και τους νοσηλευτές από άλλα τμήματα και τους έχουν μεταφέρει σε μονάδες εντατικής θεραπείας όταν κρίθηκε αναγκαίο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες χώρες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού. Τον Απρίλιο, ομάδες «ιπτάμενων γιατρών» εστάλησαν από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία στην Ιταλία.

Όμως, σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να τους κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button