Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την Κύπρο και άλλα 8 κράτη – μέλη για αγορά Mistral

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Στήριξη μέσω χρηματοδότησης για κοινές αμυντικές προμήθειες ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πέντε διασυνοριακές συνεργασίες, μεταξύ τους και η συνεργασία εννέα κρατών μελών για κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, η Κύπρος συμμετέχει μαζί με άλλα οκτώ κράτη μέλη στο έργο «MISTRAL», το οποίο αφορά την κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας.

Η χρηματοδότηση την οποία ενέκρινε την Πέμπτη η Κομισιόν ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ για τη στήριξη καλύτερα συντονισμένων και πιο αποτελεσματικών αμυντικών προμηθειών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, και αφορά πέντε έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μηχανισμού για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών (EDIRPA), και τα οποία θα λάβουν 60 εκατ. ευρώ το κάθε ένα.

NOVA

Τα έργα αφορούν κοινές προμήθειες σε τρεις τομείς: τα συστήματα αεράμυνας και τα αντιπυραυλικά συστήματα, την προμήθεια σύγχρονων τεθωρακισμένων οχημάτων, και την προμήθεια πυρομαχικών, με τη συμμετοχή συνολικά 20 κρατών μελών, κάποια εκ των οποίων για πρώτη φορά.

Η Κύπρος συμμετέχει μαζί με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και τη Δανία στο έργο «MISTRAL» για την κοινή προμήθεια των πολύ μικρής εμβέλειας συστημάτων αεράμυνας «Mistral».

Mechanical Solutions

Επίσης, στον τομέα της αεράμυνας, το έργο «JAMIE» (Joint Air Missile Defence Initiative in Europe) αφορά την κοινή προμήθεια συστημάτων αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM από έξι κράτη μέλη (Γερμανία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Αυστρία, Εσθονία, Λιθουανία). Πρόκειται για συστήματα προστασίας από αεροπορικές απειλές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα.

Στον τομέα της προμήθειας τεθωρακισμένων, η χρηματοδότηση θα στηρίξει την προμήθεια του κοινού συστήματος τεθωρακισμένων οχημάτων (CAVS) για τη μεταφορά στρατευμάτων, από τέσσερα κράτη μέλη (Φινλανδία, Λετονία, Σουηδία, Γερμανία).

Στον τομέα της προμήθειας πυρομαχικών, το ταμείο EDIRPA στηρίζει δύο έργα κοινής προμήθειας διαφόρων τύπων πυρομαχικών πυροβολικού 155mm: το έργο «CPoA 155mm» στο οποίο συμμετέχουν έξι κράτη μέλη (Κάτω Χώρες, Ιταλία, Πολωνία, Λιθουανία, Δανία, Κροατία) και το έργο «HE 155mm», στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα κράτη μέλη (Γερμανία, Δανία, Κάτω Χώρες, Εσθονία).

Τα πέντε επιλεγμένα έργα EDIRPA και για τους τρεις τομείς θα εισέλθουν τώρα στη φάση προετοιμασίας της συμφωνίας επιχορήγησης, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή συντονισμό μεταξύ της Επιτροπής και των κοινοπραξιών των δημόσιων αρχών των κρατών μελών.

Η λογική των κοινών προμηθειών αφορά την εξασφάλιση καλύτερων και πιο προσιτών τιμών χάρη στις οικονομίες κλίμακας, αλλά και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των αμυντικών συστημάτων των κρατών μελών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, αναφέρεται, οι συμβάσεις θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Τα περισσότερα από τα επιλεγμένα έργα περιλαμβάνουν επίσης την παροχή αμυντικών προμηθείων και για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικών συστημάτων καθώς και πυρομαχικών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα

Back to top button