ΔΙΕΘΝΗ

Η Δανία απαγόρευσε την ισλαμική μαντήλα αλλά πόσο σίγουροι είμαστε πως μπορούμε να την ξεχωρίσουμε;

Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε έναν νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντήλα (μπούρκα ή νικάμπ) στους δημόσιους χώρους, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο.

«Όποιος φέρει, σε δημόσιους χώρους, ένα ένδυμα που κρύβει το πρόσωπο υπόκειται στην καταβολή προστίμου», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε με 75 ψήφους. Τριάντα βουλευτές ψήφισαν κατά του μέτρου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Από την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, κάθε παραβίαση της απαγόρευσης της μαντήλας σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 κορωνών Δανίας (134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.

Τι είναι όμως η μπούρκα, τι το νικάμπ που απαγορεύτηκαν και κυρίως τι είναι το χιτζάμπ που δεν το «ακούμπησε» ο νομοθέτης;

Η μπούργκα και το νικάμπ είναι οι πιο «σκληροπυρηνικές» μαντήλες που φορούν κυρίως οι μουσουλμάνες στα θεοκρατικά κράτη της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Αφγανιστάν) και των Εμιράτων.

karnagioadv 2021 neratzoulis neo bakaliko lagos

ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΙΚΑΜΠ

Το νικάμπ είναι ένα μακρύ μαντήλι το οποίο καλύπτει το κεφάλι αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια.

2435123451234

Η μπούρκα καλύπτει ακόμα και αυτά. Για την ακρίβεια, η μπούρκα φοριέται πάνω από το κεφάλι και  καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα. Στο σημείο των ματιών υπάρχει ένα πλέγμα τόσο αραιό ώστε να επιτρέπει στη γυναίκα να βλέπει, αλλά και τόσο πυκνό ώστε να μην φαίνονται τα μάτια τους σε όποιον τις κοιτάζει.

ΜΑΝΤΙΛΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΑ ΧΙΤΖΑΜΠ

Το χιτζάμπ, πάλι, είναι το πιο «δυτικό», το πιο μετριοπαθές μουσουλμανικό μαντήλι, που καλύπτει μόνο το κεφάλι και το λαιμό αφήνοντας σε πλήρη θέα, ελεύθερο το πρόσωπο της γυναίκας. Πρόσφατα, μάλιστα, μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών έβγαλε το πρώτο αθλητικό χιτζάμπ για τις μουσουλμάνες αθλήτριες!

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button