ΚΟΣΜΟΣ

Για αντίποινα προειδοποιούν Ρωσία και Ιράν μετά τις επιδρομές στη Συρία

Οι επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον στόχων στη Συρία θα έχουν συνέπειες, προειδοποίησε ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ.

«Οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν […] Εκ νέου μας απειλούν», δήλωσε ο κ. Αντόνοφ. «Έχουμε προειδοποιήσει πως τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

Τόνισε πως η ευθύνη για το τι θα ακολουθήσει ανήκει αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και το Παρίσι.-

Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες για τι μορφές θα μπορούσε να λάβει η ρωσική αντίδραση.Τα Δυτικά πλήγματα εστίασαν σε τρεις εγκαταστάσεις που φέρεται να ανήκουν στο οικοσύστημα χημικών εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος, και δεν έπληξαν τις περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις, κάτι που επιβεβαίωσε και η Μόσχα.

Αιχμές για την απόφαση της Δύσης, και ειδικά των ΗΠΑ, να βομβαρδίσουν την περιοχή της Δαμασκού άφησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επισημαίνοντας ειρωνικά πως μόνο «πραγματικά ξεχωριστές» χώρες βομβαρδίζουν πρωτεύουσες άλλων χωρών που μάχονται κατά της τρομοκρατίας.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό περί ηθικής ηγεσίας στον κόσμο και δηλώνουν πως είναι ξεχωριστοί. Πρέπει να είσαι πραγματικά ξεχωριστός για να βομβαρδίσεις την πρωτεύουσα της Συρίας».

Καταδίκη και από το Ιράν

Σε απερίφραστη καταδίκη των Δυτικών επιχειρήσεων προέβη και το Ιράν, επίσης μεγάλος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ.

Για «ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράν Κουσαέμι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο IRNA. Προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα είναι υπεύθυνη για τις «διεθνείς και τοπικές συνέπειες αυτής της περιπέτειας».

Υποστήριξε πως η στρατιωτική επέμβαση συνιστά αντίδραση στην ήττα των «τρομοκρατών» στο Χαλέπι και στην ανατολική Γκούτα, όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά όπλα από τις συριακές δυνάμεις πριν λίγες ημέρες.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close