ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανοί επιστήμονες | Ο κορωνοϊός δημιουργεί διαβήτη

Ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για διαβήτη.

Πρόσφατη μελέτη Γερμανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Ούλμ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Metabolism επιβεβαιώνει ότι o ιός της πανδημίας SARS-CoV-2 μπορεί να προσβάλει άμεσα τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, να προκαλέσει μακροχρόνιες επιδράσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσει πολλούς ασθενείς σε Διαβήτη τύπου 1. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν έπειτα από κυτταρικές καλλιέργειες σε ασθενείς του κορονοιού όσο και στον ιστό των νεκρών ασθενών.

brands heaven2021

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο SARS-CoV-2 επιτίθεται στο σώμα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Το εύρος εκτείνεται από τους πνεύμονες , τα αγγεία και την καρδιά έως τα έντερα και τα νεφρά έως το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο . Για αρκετό καιρό υπήρξαν πολλές αναφορές από ασθενείς με οξεία Covid-19 στους οποίους τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είχαν εκτροχιασθεί.

Τα συμπτώματα κυμαίνονταν από σοβαρή υπογλυκαιμία έως κετοξέωση, την οξίνιση δηλαδή του αίματος που είναι χαρακτηριστική του σοβαρού διαβήτη. Παράλληλα υπήρξαν και αρκετές αναφορές περιστατικών σε έφηβους και νεαρούς ασθενείς που ξαφνικά ανέπτυξαν συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 μετά από ήπια λοίμωξη με SARS-CoV-2 καθώς τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας παρήγαγαν λίγη ή καθόλου ινσουλίνη.

neratzoulis neo

Τα αποτελέσματα της μελέτης όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ο υπάρχων διαβήτης επιδεινώνεται συχνά σε ασθενείς με Covid-19 και επίσης γιατί ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα διαβήτη. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μόνιμες είναι οι παρατηρούμενες αλλαγές με το ερώτημα αν η μόλυνση από κορονοϊό θα μπορούσε να βλάψει μόνο προσωρινά τα παγκρεατικά κύτταρα και τη λειτουργία τους ή αν θα μπορούσε να αφήσει μόνιμη βλάβη. Είναι επίσης πιθανό ότι οι οξείες αλλαγές στο πάγκρεας οδηγούν και σε αυτοάνοση αντίδραση ως δευτερεύουσα συνέπεια της λοίμωξης. Τέτοια καθυστερημένα επακόλουθα μόλυνσης θα μπορούσαν τότε να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 1 και υπό αυτήν την έννοια απαιτούνται περισσότερες μελέτες.
Σχετικά άρθρα

Back to top button