ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νόβιτσοκ

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Αυγούστου ο Ναβάλνι εισήχθη στην εντατική με συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο Ναβάλνι, δεινός επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία καθώς επέστρεφε στη Μόσχα από το Τομσκ της Σιβηρίας αεροπορικώς. Νωρίτερα είχε πιει τσάι σε ένα καφέ στο αεροδρόμιο του Τομσκ προτού επιβιβαστεί στην πτήση για Μόσχα.

caffeine adv2020b

Πολλοί αναλυτές παρατηρούν ότι  η υπόθεση Ναβάλνι έχει πολλές ομοιότητες με την δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπουρι της Μεγάλης Βρετανίας. Στην επίθεση κατά του Σκριπάλ, σύμφωνα με έρευνες, είχε χρησιμοποιηθεί η νευροτοξική ουσία νόβιτσοκ. Η χημική αυτή ουσία είναι εξαιρετική επικίνδυνη για την υγεία, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή πρωτεϊνική αντίδραση, η οποία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι καταδίκασε την επίθεσηκαι ζήτησε επειγόντως από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις.

neratzoulis neo

«Είναι ανησυχητικό που ο Ναβάλνι ήταν θύμα νευροτοξικού παράγοντα στη Ρωσία», ανέφερε.

novitsok poison
WOODYALEC VIA GETTY IMAGES

Τι είναι το νόβιτσοκ

Το όνομα Novichok σημαίνει ”νεοφερμένος” στα ρωσικά και ισχύει για μια ομάδα προηγμένων νευρικών παραγόντων που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Οι παράγοντες Novichok έχουν παρόμοια αποτελέσματα με άλλους νευρικούς παράγοντες – δρουν μπλοκάροντας μηνύματα από τα νεύρα στους μυς, προκαλώντας κατάρρευση πολλών σωματικών λειτουργιών.

Ενώ ορισμένοι παράγοντες Novichok είναι υγροί, πιστεύεται ότι υπάρχει σε στερεή μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή σκόνης.

Τα Novichoks σχεδιάστηκαν για να είναι πιο τοξικά από άλλα χημικά όπλα, οπότε ορισμένες εκδόσεις δρουν άμεσα, δηλαδή από μισό έως δύο λεπτά.

Πηγή
BBC

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button