ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία νομιμοποίησε τη χρήση της ιατρικής κάνναβης

Η Γερμανία γίνεται η 14η χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί τη χρήση της ιατρικής κάνναβης. Είναι ένα φυτό που έχει καταφέρει να έχει ορκισμένους φίλους κι εχθρούς. Ο λόγος για την κάνναβη, το πιο παρεξηγημένο ίσως βότανο, για το οποίο όλοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις της ψυχαγωγικής του χρήσης, λίγοι όμως είναι πραγματικά πληροφορημένοι για τις βιομηχανικές του εφαρμογές, αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ήδη η χρήση ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη στην Αυστρία, τη Βρετανία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία και την ΠΓΔΜ, ενώ μεγάλος είναι ο αγώνας που κάνουν και οι Έλληνες ασθενείς προκειμένου να τους δοθεί το δικαίωμα στη θεραπείας τους.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα τον επίμαχο νόμο που δίνει το δικαίωμα σε ασθενείς με βαριές παθήσεις να κάνουν χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς, εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική «εναλλακτική θεραπεία».

Έτσι, οι γιατροί θα μπορούν στο εξής να συνταγογραφούν κάνναβη στους ασθενείς τους που πάσχουν από «σοβαρές παθολογίες» – όπως καρκίνους, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας- και δεν μπορούν να ιαθούν από τη συμβατική ιατρική.

Οι Γερμανοί ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία και με συνταγή εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Ορισμένοι θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν στο εξωτερικό συνθετικά παράγωγα της κάνναβης, όπως το dronabinol. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ασθενείς δεν έχουν το δικαίωμα να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη, καθώς μια τέτοια πρακτική αντιβαίνει στον νόμο περί ναρκωτικών που ισχύει στη Γερμανία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το γερμανικό υπουργείο Υγείας προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύντομα θα συσταθεί μια δημόσια υπηρεσία ιατρικής κάνναβης αρμόδια για την καλλιέργειά του φυτού στη χώρα, αλλά μέχρι τότε η Γερμανία θα προμηθεύεται τα απαραίτητα αποθέματα από χώρες του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, αφού ένας ασθενής έλαβε το δικαίωμα να καλλιεργεί κάνναβη αφού κατέδειξε ότι πρόκειται για τη μοναδική ουσία που μπορεί να τον ανακουφίζει από τον πόνο.

Όπως ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close