ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νοικιασμένοι εργάτες υπό άθλιες συνθήκες

Το ξέσπασμα του κορονοϊού στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος Tönnies φούντωσε τη δημόσια κουβέντα για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι εργάτες στη γερμανική βιομηχανία.

Πριν λίγες ημέρες περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι σε αυτό το σφαγείο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μολύνθηκαν από την COVID-19.

caffeine adv2020b

Στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πολλές δουλειές αναλαμβάνουν οι υπεργολάβοι που χρησιμοποιούν ευρέως ξένους εργάτες οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με άλλους ντόπιους εργαζόμενους.

Τι κάνει λοιπόν η ΕΕ για την προστασία αυτών των ανθρώπων

neratzoulis neo

«Εκδίδουμε κατευθυντήριες γραμμές, κάνουμε έκκληση στα κράτη μέλη να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τους ελέγχους, διότι αυτό που συμβαίνει δεν συμβαδίζει ούτε με τους ευρωπαϊκούς αλλά ούτε με τους εθνικούς νόμους για την εργασία. Και ξέρετε όταν δεν υπάρχει έλεγχος, υπάρχει ασυδοσία και οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με τρόπο που δεν είναι αξιοπρεπής». λέει ο Νίκολας Σμιτ επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν υπεργολάβους για μεγαλύτερο κέρδος και για να μειώσουν το εργασιακό κόστος. Οι συνθήκες ζωής και στέγασης των εργαζόμενων στις υπερεργολαβίες είναι θλιβερές καθώς διαβιούν σε κοινόχρηστους χώρους με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στο γερμανικό σφαγείο.

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button