Διεθνή

Γερμανία: Το 27% των ερωτηθέντων νοσταλγεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας

Περίπου 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μόνο ένας στους δύο κατοίκους της ανατολικής Γερμανίας εκτιμά ότι επωφελήθηκε από την επανένωση της χώρας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι «κέρδισε» από την επανένωση, αναφέροντας συγκεκριμένα την ελευθερία στις μετακινήσεις, την ελευθερία έκφρασης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο Allensbach για 15 εφημερίδες της ανατολικής Γερμανίας και το περιοδικό SuperIllu.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Μεταξύ των υπολοίπων, το 23% εκτιμά ότι «έχει χάσει» από την επανένωση της χώρας, διότι αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

Παράλληλα το 27% των πολιτών της ανατολικής Γερμανίας νοσταλγούν κάποιες φορές την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας «θετικά» κάποια στοιχεία του παρελθόντος, όπως το γεγονός ότι είχαν σίγουρη εργασία, οργανωμένη φύλαξη των παιδιών τους και μειωμένα ενοίκια.


Αντίθετα, το 58% δεν νοσταλγούν το παρελθόν, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 1.573 κατοίκων της ανατολικής Γερμανίας από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες η γήρανση του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανατολικής Γερμανίας: τα δύο τρίτα (66%) φοβούνται ότι σε δέκα χρόνια η ύπαιθρος θα έχει εγκαταλειφθεί. Πολλοί νεαροί Γερμανοί από τα ανατολικά εγκαταλείπουν την περιοχή για να αναζητήσουν εργασία στη δυτική.

Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, οι οικονομικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας εξακολουθούν να είναι αισθητές παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί.

Η Γερμανία εορτάζει την Παρασκευή την 24η επέτειο από την επανένωσή της, ενώ στις 9 Νοεμβρίου θα είναι η 25η επέτειος από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου που χώριζε την πόλη επί 28 χρόνια.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button