ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί πληρώνονται για να καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Η Γερμανία είχε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα που ανάγκασαν τους παραγωγούς να πληρώσουν τους καταναλωτές για την κατανάλωσή του.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικής δεξαμενής σκέψης «Agora Energiewende», ο καλός καιρός και οι ισχυροί άνεμοι αύξησαν την παραγωγή από τις ανεμογεννήτριες, τους ηλιακούς συλλέκτες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα 54,6GW σχεδόν στο 80% των αναγκών της χώρας για την συγκεκριμένη περίοδο.

Με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρωθούν από τους καταναλωτές για να πάρουν την περισσευούμενη ενέργεια. Η τιμή για την κατανάλωση του ρεύματος έπεσε σε αρνητικά επίπεδα καταλήγοντας στα -130 ευρώ/MWh στη μία το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Η αιτία για τις αρνητικές τιμές είναι ότι το σύστημα δεν έχει ευελιξία. Οι ανανεώσιμες πηγές παρήγαγαν τόσο πολύ ενέργεια και κάποιες από τις συμβατικές πηγές τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Όμως χρειάζεται χρόνος για να κλείσει μία πυρηνική μονάδα παραγωγής, όπως επίσης και οι μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και είναι λιγότερο κοστοβόρο το να πληρώσουν για την κατανάλωση από το να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής και να τις ξαναλειτουργήσουν λίγες ώρες αργότερα.

Δυστυχώς οι ανανεώσιμες πηγές δεν μπορούν να τροφοδοτούν το σύνολο της χώρας όλες τις περιόδους, αλλά σε μία καλή μέρα με φυσιολογικές συνθήκες μπορούν να παράξουν το 50% των αναγκών της Γερμανίας, αναφέρει η έκθεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close