Πέμπτη, 22 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦινλανδία και Νορβηγία περιόρισαν την πανδημία χωρίς αυστηρά μέτρα

Φινλανδία και Νορβηγία περιόρισαν την πανδημία χωρίς αυστηρά μέτρα

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Τα «γυαλιά» στη Δύση βάζουν δύο μικρές σκανδιναβικές χώρες- η Νορβηγία και η Φινλανδία- αφού κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο επιθετικό κύμα του νέου κορωνοϊού χωρίς να λάβουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να λαμβάνουν σκληρά μέτρα για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της νόσου Covid- 19 και τους πολίτες να εκφράζουν έντονη κόπωση και δυσαρέσκεια καθώς η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει δραματικά, οι δύο χώρες στον ευρωπαικό βορρά κάνουν την… διαφορά αποδεικνύοντας ότι υπάρχει «μαγική συνταγή» για να μπει φρένο στην εξάπλωση του φονικού ιού.

mechanical adv 2021

Αρκεί βέβαια και οι πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των κυβερνήσεων.

apostolakis adv 2

Νορβηγία και Φινλανδία, όχι μόνο κατάφεραν να κρατήσουν σε χαμηλό επίπεδο τα κρούσματα του νέου κορωνοιού εμφανίζοντας παράλληλα και τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας στη Δύση, αλλά δεν χρειάστηκε να επιβάλλουν και αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Δηλαδή, κράτησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους σε μεγάλο βαθμό ανοιχτές, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επέβαλαν εκ νέου «lockdown» βάζοντας λουκέτο σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Η τακτική των δύο χωρών, παρόμοια με τη στρατηγική που υιοθέτησαν οι ασιατικές χώρες, τις θωράκισε αποφεύγοντας τα χειρότερα στην πανδημία, όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» σε άρθρο της.

Ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας;

Τον περασμένο Μάρτιο, η χώρα έκανε ένας μικρής διάρκειας στοχευμένο lockdown σε συνδυασμό με αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, και υποχρεωτικό τεστ Covid- 19, όπως και υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών για όλους τους ταξιδιώτες.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα αυστηρά lockdowns στη διάρκεια της άνοιξης συνέβαλαν στο να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Κι όταν οι περισσότερες χώρες άνοιξαν εκ νέου τα σύνορά τους, οι τουρίστες του καλοκαιριού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά του νέου πανδημικού κύματος, όπως διατείνονται επιδημιολόγοι και υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων.

Αλλά και τώρα, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν παρόμοια στρατηγική: αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, υποχρεωτική καραντίνα για τους ταξιδιώτες και λεπτομερή ιχνηλάτηση επαφών, αποφεύγοντας έτσι τη διασπορά μόλις εντοπίζονται κρούσματα.

Οι ταξιδιώτες στη Νορβηγία εισέρχονται στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ και μετά την άφιξή τους, μπαίνουν σε καραντίνα δέκα ημερών σε πιστοποιημένα ξενοδοχεία. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα ή απέλαση από τη χώρα…

Το έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων στο πρώτο κύμα και η έκκληση της κυβέρνησης προς τους Φινλανδούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ήταν καίριας σημασίας για την επιτυχία της χώρας, αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα ο Μίκα Σαλμίνεν, επικεφαλής του Τμήματος Υγειονομικής Ασφαλείας και ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Αυτό είχε ως συνέπεια να μην έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη», επισημαίνει ο Μίκα Σαλμίνεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και στις δύο χώρες υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες άδραξαν την ευκαιρία και τους καλοκαιρινούς μήνες προετοιμάστηκαν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν το κύμα του χειμώνα.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι παράγοντες που τις ευνοούν, όπως η χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι προηγμένες ψηφιακές υποδομές, τα εύρυθμα συστήματα υγείας και τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς την ηγεσία της χώρας τους.

Σχεδόν το 50% των 5,5 εκατομμυρίων Φινλανδών πολιτών χρησιμοποιούν την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών της κυβέρνησης -μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ευρώπη- και η συμμόρφωση με τους κανόνες υπερβαίνει το 80%.

Αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Στην εταιρεία «OP Financial Group» με έδρα στο Ελσίνκι, περίπου οι εννέα χιλιάδες εργαζόμενοι σε σύνολο άνω των 12.000 εργαζομένων δούλεψαν την άνοιξη από το σπίτι.

Τώρα ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει στις επτά χιλιάδες, όμως μόλις το 30% του προσωπικού μπορεί να προσέρχεται την ίδια ώρα στο γραφείο, εξηγεί η Χανακάισα Λενσισάλμι, επικεφαλής του Ανθρώπινου Δυναμικού στην εταιρεία.

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble