ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Να λογοδοτήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία Ρωσίας και συμμάχων για τα εγκλήματα στην Ουκρανία ζητούν με ψήφισμα που εγκρίθηκε, οι Ευρωβουλευτές.

Καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της, κάνοντας ειδική αναφορά στην Λευκορωσία.

“ΧΡΥΣΟΣ

Το κείμενο εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, οι θηριωδίες που διαπράττονται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, το Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για να έλθουν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

“IN_AND_OUT

Η σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπληρώσει τις προσπάθειες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεδομένου ότι επί του παρόντος το ΔΠΔ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία, αλλά όχι τη δικαιοδοσία να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης, διότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες.

Να λογοδοτήσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Στο ψήφισμά τους σημειώνουν ότι, μολονότι η ακριβής σύνθεση και οι μέθοδοι λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, θα πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντερ Λουκάσένκο και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Λευκορωσίας.

Mechanical Solutions

Τονίζουν επίσης ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες της ΕΕ για το ειδικό δικαστήριο θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να επικεντρωθούν στην θέσπιση των σχετικών ρυθμίσεων σε συνεργασία με την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές και διεθνείς αρχές πρέπει να υποστηριχθούν για την εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Το Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η ίδρυση ειδικού δικαστηρίου θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος και η ρωσική ηγεσία γενικότερα μπορούν να καταδικαστούν για το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την υφιστάμενη ηγεσία να επανέλθει στη «συνήθη πρακτική» με τη Δύση.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button