ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat | Ενας στους 6 νέους ούτε σπουδάζει, ούτε εργάζεται

Περισσότεροι από το 17% των νέων Ευρωπαίων, μεταξύ των 20 – 34 ετών, ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν (NEET), σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Eurostat. Μάλιστα το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.

Με λίγα λόγια, 1 στους 6 νέους δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα απέχουν από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Παρόμοια ύφεση είχαν παρουσιάσει τα στοιχεία το 2013, την χρονιά-επίκεντρο της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο το 2019 τα ποσοστά των εργαζόμενων και των νέων στην εκπαίδευση παρουσίασαν σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα η ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών παρουσίασε έντονη δραστηριότητα καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 1,2%, οι νέοι 25-29 ετών κατέγραψαν αύξηση 1,4%, ενώ οι 30-34 ετών εντάχθηκαν περισσότερο στην αγορά εργασίας κατά 0,8%.

swell adv 2021

Η καθοδική πτώση της φετινής χρονιάς αντικατοπτρίζει την νέα οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η ψαλίδα ανοίγει για τις γυναίκες

Στην ΕΕ, 1 στις 5 γυναίκες είναι άεργη (NEET), ποσοστό 21,5%. Στην ίδια έρευνα το ποσοστό των ανδρών είναι μειωμένο κατά 7,7%. Δηλαδή μόλις 1 στους 7 άντρες ούτε εργάζεται, ούτε σπουδάζει.

«Παρότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη θέσεων εργασίας το 2021 για τις γυναίκες υπερβαίνει την αντίστοιχη των ανδρών, δεν θα είναι ωστόσο αρκετή για να επαναφέρει τις γυναίκες στα επίπεδα απασχόλησης προ πανδημίας», αναφέρει σε έκθεσή της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Σημειώνεται πως τα μικρότερα ποσοστά αεργίας των νέων καταγράφηκαν στην Τσεχία και την Ολλανδία, ενώ τα μεγαλύτερα στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Σλοβακία.

Τα ποσοστά των Ευρωπαίων NEET ανά χώρα και φύλο / Πηγή: Eurostat
Ενα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι σε όλες τις χώρες – κράτη της ΕΕ το ποσοστό των άεργων γυναικών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των ανδρών, ενώ σε αρκετές χώρες το ποσοστό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του 10%.

Πόσοι είναι οι ΝΕΕΤ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνδρες άεργοι από 20-30 ετών είναι περισσότεροι από 125.000, ποσοστό 22,5%, ενώ οι Ελληνίδες (NEET) από 20-30 ετών ξεπερνούν τις 131.000, δηλαδή μία στις τέσσερις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, υπηρεσία του ΟΗΕ, ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών το 2021 προβλέπεται να είναι 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με το 2019, ενώ ο αριθμός των ανδρών στην απασχόληση αναμένεται να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2019.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button