ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα: Χιλή, η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον ΟΟΣΑΗ Χιλή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις πιο ειρηνικές και με σταθερό πολιτικό σύστημα, αλλά τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στη δίνη μεγάλων κοινωνικών ταραχών. Χιλιάδες πολίτες από τις αρχές Οκτωβρίου διαδηλώνουν, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια ΜΜΜ (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).Ο Γκιγιέρμο Χόλσμαν, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαραΐσο, επισημαίνει ότι οι διαδηλωτές μπορούν να χωριστούν σε τρεις επιμέρους κατηγορίες. Η μία αφορά τους ακροαριστερούς, οι οποίοι είναι οργανωμένοι, έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση ώς ένα βαθμό, και γενικά αντιτάσσονται στο μοντέλο ελεύθερης αγοράς.

Η δεύτερη αφορά οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες εκμεταλλεύονται το χάος, κάνουν κλοπές σε καταστήματα και καταστρέφουν περιουσίες, και η τρίτη απαρτίζεται από καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι διαδηλώνουν, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλότατο κόστος διαβίωσης.Στα συμφραζόμενα της Λατινικής Αμερικής, η Χιλή θεωρείται χώρα – υπόδειγμα λόγω της διαφάνειας, των ευνοϊκών για τις επενδύσεις συνθηκών και ενός συστήματος αδιάφθορης διακυβέρνησης. Η οικονομία της έχει αναπτυχθεί σημαντικά χάρις σε ένα στέρεο μακροοικονομικό πλαίσιο και στην άνοδο της τιμής του χαλκού.

Με όλα τα παραπάνω, η Χιλή κατόρθωσε να μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανθρώπων που ζούσαν στα επίπεδα της φτώχειας με 5,5 δολάρια την ημέρα από το 30% του πληθυσμού το 2000 στο 6,4% το 2017, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Εντούτοις, παραμένει η χώρα με την οξύτερη ανισότητα στον ΟΟΣΑ.

Το χάσμα μεταξύ των εισοδημάτων είναι 65% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του διεθνούς οργανισμού. Οι μισοί από τους εργάτες στη χώρα βγάζουν 550 δολάρια τον μήνα ή και λιγότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Επίσημη έρευνα του 2018 δείχνει ότι οι πλουσιότεροι της Χιλής έχουν εισόδημα 13,6 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των πιο φτωχών.

Διαδηλωτές, που μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είπαν ότι με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα, διότι είναι πολύ ακριβό το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει εν μέρει ιδιωτικοποιηθεί, όπως και η περίθαλψη, ενώ και οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος είναι υψηλοί, όπως και τα ενοίκια.

Το δε ιδιωτικοποιημένο σύστημα συντάξεων έχει δεχθεί κριτική από μεγάλη μερίδα των πολιτών, διότι οι συντάξεις είναι χαμηλές και συχνά δίδονται με καθυστέρηση. Η γενικευμένη δυσαρέσκεια κάνει τους Χιλιανούς να δείχνουν ενθουσιασμό για λαϊκιστικές προτάσεις της άκρας Αριστεράς, όπως αυτή που αφορά την εβδομάδα 40 ωρών.

Πηγή
Καθημερινή

CNA Newsroom

Το να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευτούν είναι δημοσιογραφία. Όλα τα άλλα είναι απλά δημόσιες σχέσεις.
Back to top button
Close
Close