GMG Constructions | adv


Διεθνή

Επάγγελμα ευρωβουλευτής | Οι παχυλές αμοιβές και το «χρυσό αλεξίπτωτο»

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 150.000 ευρώ µπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασµό τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνει έως και 250.000 ευρώ ετησίως για τη µισθοδοσία των συνεργατών τους. Οταν γίνουν 63 ετών έχουν δικαίωµα συνταξιοδότησης, ενώ µετά την αποχώρησή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαιούνται ένα πολύ καλό επίδοµα µέχρι να κάνουν το επόµενο επαγγελµατικό βήµα τους.

Αυτές είναι µόνο οι βασικές παροχές για τους ανθρώπους που εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια για να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού το πλήρες πακέτο περιλαµβάνει πολλά αεροπορικά εισιτήρια, επίδοµα διαµονής και στέγασης, γραφεία, αυτοκίνητο και τη δυνατότητα να καλούν στις Βρυξέλλες περίπου 100 ανθρώπους τον χρόνο.

apostolakis adv 2

Magali-Elounda

Με λίγα λόγια, η ιδιότητα του ευρωβουλευτή εξασφαλίζει µια µάλλον πλουσιοπάροχη πενταετία, η οποία ωστόσο έχει µπει πλέον στο στόχαστρο τόσο των πολιτών όσο και των ανθρώπων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσα συµβαίνουν στην καρδιά της Ευρώπης. Πολλοί πιστεύουν ότι όλες αυτές οι παροχές µοιάζουν επικίνδυνα µε τις πρακτικές µιας αρτηριοσκληρωτικής γραφειοκρατίας, που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα δικά της συµφέροντα.

mechanical adv 2021

Το μισθολόγιο

Μια ανάλυση στα χρήµατα και στις παροχές που δίνει η ΕΕ στους εκπροσώπους των κρατών-µελών στην Ευρωβουλή αποδεικνύει πέρα από κάθε αµφιβολία ότι όλες οι ανάγκες τους καλύπτονται και µε το παραπάνω. Ο µεικτός µισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 8.750 ευρώ τον µήνα και µε τις κρατήσεις για την Εφορία και την ασφάλιση διαµορφώνεται στα 6.824 ευρώ. Το ποσό αυτό υπόκειται και σε κρατήσεις στη χώρα καταγωγής του ευρωβουλευτή. Πρέπει να επισηµανθεί ότι οι ευρωβουλευτές δεν µπορούν να αποφασίσουν για τον µισθό τους, καθώς αυτός είναι συνδεδεµένος µε τις απολαβές των µελών του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου. Τα µέλη του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούνται το 38,5% του µισθού των δικαστών.

zuper adv 2021

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη όταν κλείσουν τα 63 χρόνια τους, το ύψος της οποίας εξαρτάται άµεσα από τα χρόνια της θητείας τους. Η σύνταξη ισούται µε 3,5% του µισθού για κάθε χρόνο που κάθονταν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, µε ανώτατο όριο το 70% του µισθού.

Αν και η «µισθοδοσία» των ευρωβουλευτών δεν προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις, καθώς συµβαδίζει σε γενικές γραµµές µε τις απολαβές των µελών των εθνικών Κοινοβουλίων, τα επιπλέον 4.513 ευρώ που µπαίνουν κάθε µήνα στον λογαριασµό τους έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική. Πρόκειται για χρήµατα που χορηγούνται για «γενικά έξοδα», ωστόσο ο όρος είναι σκόπιµα ασαφής, αφού οι ευρωβουλευτές µπορούν να τα ξοδέψουν όπως νοµίζουν οι ίδιοι. Επιπλέον, δεν υποχρεούνται να καταθέσουν κανένα παραστατικό για τις δαπάνες τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούν τη συγκεκριµένη δαπάνη και πριν από λίγους µήνες το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο επικύρωσε αυτήν την απόφαση, µε το σκεπτικό ότι «ο χειρισµός τουλάχιστον τεσσάρων εκατοµµυρίων εγγράφων είναι ένα τεράστιο διοικητικό βάρος».

«Τις περισσότερες φορές αυτά τα χρήµατα δαπανώνται για να οργανωθεί ένα γραφείο στη χώρα καταγωγής του ευρωβουλευτή. Πρέπει να παραδεχτούµε, πάντως, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα Σώµα που βοηθάει τον εαυτό του και έχει δηµιουργήσει τη δική του γραφειοκρατία. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα συχνά να βάζει εµπόδια στη διαφάνεια» µας λέει µία πρώην ευρωβουλευτής.

Κάθε µέλος του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούται έως 24.943 ευρώ τον µήνα για να καλυφθούν οι µισθολογικές ανάγκες των συνεργατών του. Τα χρήµατα δεν µπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασµό του ευρωβουλευτή, αλλά πληρώνονται απευθείας στο προσωπικό, τόσο του γραφείου των Βρυξελλών όσο και του γραφείου της χώρας καταγωγής.

Το «χρυσό αλεξίπτωτο»

Η επαγγελµατική αποκατάσταση δεν είναι το µοναδικό µπόνους των ευρωβουλευτών όταν ολοκληρώνουν τη θητεία τους. Η αναχώρησή τους από τις Βρυξέλλες συνοδεύεται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που επισήµως ονοµάζεται «επίδοµα µετάβασης» και ειρωνικά «χρυσό αλεξίπτωτο». Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε πρώην ευρωβουλευτή είναι ένας µισθός για κάθε χρόνο θητείας. Χορηγείται µε πλαφόν τους 24 µισθούς και το ανώτατο ποσό µπορεί να φτάσει τα 210.185 ευρώ. Το επίδοµα συνεχίζει να καταβάλλεται αν ο ευρωβουλευτής εργαστεί στον ιδιωτικό τοµέα. Αντίθετα, η εργασία στον δηµόσιο τοµέα ή σε µισθωτή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηµαίνει ότι θα γίνει συµψηφισµός του νέου µισθού µε το επίδοµα.


Σχετικά άρθρα

Back to top button