Citron
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Ελληνικό σχέδιο εισβολής στο Αιγαίο» καταγγέλλει ο Γιαϊτζί

GMG

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει έτοιμο ένα σχέδιο τριών σταδίων από το 2017 το οποίο θα της επιτρέψει «να εισβάλει στο Αιγαίο» και ότι οι 16 χάρτες που παρουσίασε η Αθήνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

«Ενάντια σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να εξηγήσει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στον κόσμο», υπογράμμισε ο Γιαϊτζί, ένας από τους πρωτοπόρους του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», σημείωσε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak.

«Τώρα η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματά της στις θάλασσες»

Ο ναύαρχος Γιαϊτζί συνέχισε το… παραλήρημά του αναφερόμενος και πάλι στους συγκεκριμένους χάρτες που μοιράστηκε η χώρα μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση αυτή από την ελληνική πλευρά ήταν σαν οι Έλληνες να λένε:

Mechanical Solutions

«Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η Τουρκία είχε δεχτεί τα πάντα από εμάς. Το Αιγαίο ήταν η δική μας θάλασσα. Μετά ξεκίνησαν σταδιακά από την Κύπρο καινα διεκδικούν τα Ίμια, τον εναέριο χώρο και παρόμοιες συζητήσεις…» Δυστυχώς, η Τουρκία δεν είχε την απαραίτητη αντίδραση στο τετελεσμένο της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, η Τουρκία γνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θάλασσες. Τώρα, η Τουρκία άρχισε να λέει “έχω δικαίωμα”».

Στη συνέχεια, ο Γιαϊτζί αναφέρεται στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, τα οποία -κατά τον ίδιο- έχουν κολλήσει τη χώρα μας στη γωνία.

Zuper Service

«Οι Έλληνες προσπαθούν πλέον να απαντήσουν στη διπλωματική στάση της Τουρκίας. Το θεωρούν σωστό για την παρούσα συγκυρία. Την ώρα που η Τουρκία προετοιμάζεται για την επιχείρηση στη Συρία και κρατά μια στάση που αναστατώνει την Ευρώπη όσον αφορά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία. Η παρουσίαση του Αμερικανού προέδρου ως «Μπαϊντενόπουλος» ενθαρρύνει, επίσης, την Ελλάδα.

«Σχέδιο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων» βλέπουν οι Τούρκοι

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία δηλώνει πεπεισμένος πως το 2017 η Ελλάδα ξεκίνησε ένα σχέδιο αύξησης των χωρικών της υδάτων τριών βημάτων. «Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα. Όμως δεν μπόρεσαν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο λόγω της πίεσης της Τουρκίας. Τώρα θα προσπαθήσουν να περάσουν στο δεύτερο και τρίτο στάδιο. Το δεύτερο βήμα είναι η αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ της Κρήτης, των Αντικυθήρων και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο», σημειώνει ο Γιαϊτζί.

Προσθέτει, μάλιστα, πως εκτιμά τη σημερινή στάση της Τουρκίας για αυτό το ζήτημα που είναι «εθνικό». «Ζούμε πολύ σοβαρές μέρες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα θα μας προκαλέσει προβλήματα. Για αυτό πρέπει να πάρουμε μια πολύ ξεκάθαρη στάση από εδώ και στο εξής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέρα ​​από τα 6 μίλια, θα της αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις. Όλοι οι αρχηγοί κομμάτων θα πρέπει να δηλώσουν ανοιχτά ότι αυτή η στάση δεν διακυβεύεται και ότι η εσωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπολογίζεται», τόνισε, ακόμη, ο ναύαρχος.

Νέος χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας με εντολή Ερντογάν

Ο Γιαϊτζί αποκάλυψε, τέλος, πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το 2020 είχε δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να φτιάξουν τον αντίστοιχο τουρκικό «χάρτη», εντολή που εκπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει χαρτογραφήσει τη Γαλάζια Πατρίδα ως επιστημονική δημοσίευση. Όλοι πρέπει να κατέχουν το έργο που ονομάζεται “Γαλάζια πατρίδα-Ένας χάρτης και ένα δόγμα”. Αυτός ο χάρτης πρέπει να δοθεί στους απεσταλμένους μας και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα της Τουρκίας», καταλήγει ο ναύαρχος.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button