ΔΙΕΘΝΗ

Ελαιόλαδο made in China | Η νέα πρόκληση

Πριν από μερικά χρόνια το ελαιόλαδο δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Ασία. Μάλιστα εάν πηγαίνατε σε ένα ιταλικό εστιατόριο στο Τόκιο θα ακούγατε τους πελάτες να ζητούν να μην μπει ελαιόλαδο στο φαγητό τους.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζε ο γνωστός Ιάπωνας σεφ Σινόμπου Ναμαέ. Πώς θα αφαιρούσε από τα ιταλικά πιάτα που έφτιαχνε ένα από τα κύρια και πιο μεσογειακά συστατικά τους; Σήμερα, ο σεφ δηλώνει: «οι άνθρωποι στο Τόκιο λατρεύουν το ελαιόλαδο».

brands heaven2021

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου στην Κίνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις άτομα ηλικίας 25-35 ετών που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό δηλώνουν πως έχουν δοκιμάσει το ελαιόλαδο και τους αρέσει πολύ. Σήμερα, η Κίνα καταναλώνει 6.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%.

Μάλιστα, φέτος η χώρα κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια του 5ου διεθνούς διαγωνισμού «Athene international olive oil competition» που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα. Πρόκειται για το κινεζικό λάδι Xiangyu Coratina, της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development, από τη Γκανσού της Λονγκνάν που προέρχεται από την ποικιλία ελιάς κορατίνα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία στον κόσμο. Το 2020, η εταιρεία εξήγαγε για πρώτη φορά λάδι στη Νότια Κορέα.

neratzoulis neo

Στην Ιαπωνία, η αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδο ώθησε τους τοπικούς παραγωγούς να επενδύσουν στην παραγωγή του. Η χώρα κατάφερε να κερδίσει μάλιστα οκτώ βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου NYIOCC το 2020.Το 2019, εξήγαγε 276,23 τόνους ελαιόλαδου σημειώνοντας αύξηση 209% από το 2018 και αύξηση 545% από το 2014.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το «ασιατικό ελαιόλαδο» κατώτερης ποιότητας σε σύγκριση με το Μεσογειακό.
Πηγή
Bloomberg

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button