Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Εγκεφαλογράφημα με τις τελευταίες στιγμές ετοιμοθάνατου

DROP 2 DROP 2
DROP Palermo TECH HUB
Europlan

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατέγραψαν με εγκεφαλογράφημα τη δραστηριότητα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπινου εγκεφάλου, ανακαλύπτοντας ότι παρουσίαζε τα ίδια μοτίβα με τα όνειρα, την ανάκληση μνήμης και τον διαλογισμό, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience την Τρίτη κατέγραψαν τηςν δραστηριότητα σε έναν 87χρονο ασθενή που είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων και τη θεραπεία του ασθενούς, όταν ξαφνικά έπαθε έμφραγμα και πέθανε.

Mechanical Solutions

Τα 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας που μετρήθηκαν γύρω από τον χρόνο του θανάτου του ασθενούς περιγράφηκαν ως παρόμοια με την «επαναφορά μνήμης», κάτι που δυνητικά απαντά σε μια ερώτηση σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτές τις στιγμές, η οποία έχει προβληματίσει τους νευροεπιστήμονες.

«Μέσω της δημιουργίας περιοδικών κινήσεων (ταλάντωση) που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπολεί μια τελευταία ανάκληση σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν πεθάνουμε», είπε ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός και συντονισμένος καθώς το άτομο πεθαίνει, ακόμη και μετά το θάνατό του. Ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ πρόσθεσε ότι «αυτά τα ευρήματα θέτουν σε αμφισβήτηση το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς οργάνων».

Είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει, αλλά ακολουθεί παρόμοια ευρήματα σε περιοδικές κινήσεις που παρατηρήθηκαν σε αρουραίους που βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Καθώς ο ασθενής είχε προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις λόγω επιληπτικών κρίσεων και πρηξίματος, οι ερευνητές δέχονται ότι τα δεδομένα είναι περίπλοκα, με τον Δρ Αζμάλ Ζέμαρ να δηλώνει ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει την αρχική του μελέτη.

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι ότι αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να ”ξεκουραστούν”, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», εξηγεί ο Δρ Αζμάλ Ζέμαρ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button