L Maris

Europlan
KOSA
ΔΙΕΘΝΗ

Τι είναι τα drone καμικάζι που χρησιμοποιεί η Ρωσία

ΜΗΛΟ
DROP Palermo TECH HUB
Cosmos

Η χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 από τη Ρωσία αντανακλά τόσο τη δύναμη όσο και την αδυναμία της. Οι βομβαδισμοί με drones το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο του Κιέβου δείχνουν πώς τα όπλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές και να σπείρουν τον πανικό.

Τα Shahed-136 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον πόλεμο τον Σεπτέμβριο. Αν και περιγράφονται ως drones καμικάζι, πρόκειται για μικρούς «πυραύλους Κρουζ» με σχετικά περιορισμένη καταστροφική ικανότητα δεδομένου του φορτίου τους (50 κιλά). Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία αγόρασε 2.400 Shahed-136. Ένας μεγάλος αριθμός, αλλά εξαντλούνται γρήγορα.

Ο ειδικός αεροδυναμικής Τζάστιν Μπρονκ σημειώνει ότι τα drones «είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν με συνέπεια», τονίζει ωστόσο ότι τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα πάντα θα έχουν ένα «παράθυρο» κατάρριψής τους, καθώς η ταχύτητά τους είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν των πυραύλων κρουζ.

NOVA

«Τα Shahed-136 δίνουν στη Ρωσία την ευκαιρία να προκαλέσει περισσότερες απώλειες αμάχων και στρατιωτικών στην Ουκρανία, αλλά δεν θα επηρεάσουν την έκβαση του πολέμου», σημειώνει ο Τζάστιν Μπρονκ.

Η χρήση τους υποδεικνύει επίσης ότι η Ρωσία στερείται κατευθυνόμενων πυραύλων. Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι συμφωνούν σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Ουκρανίας ότι η Μόσχα έχει εξαντλήσει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων της και ότι διαθέτει πλέον μόλις 124 πυραύλους Iskander. «Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές», σημείωσε ένας ειδικός.

Mechanical Solutions

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να στοχεύσει τα ουκρανικά ενεργειακά δίκτυα, καθώς αρχίζει ο χειμώνας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το Shahed-136 είναι πιο αποτελεσματικά εναντίον τέτοιων σταθερών στόχων.

Επίσης, η Ρωσία επιθυμεί να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση στο πεδίο της μάχης τουλάχιστον έως ότου οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του φθινοπώρου επιβραδύνουν τις επιχειρήσεις του Κιέβου.

Έντονη είναι η ανησυχία της Δύσης ότι η Ρωσία θα καταφεύγει στη στόχευση αμάχων και κρίσιμων υποδομών, καθώς θεωρεί ότι αυτή είναι η μόνη τακτική που φαίνεται να έχει τον οποιοδήποτε αντίκτυπο.

Ερευνες της Ε.Ε. για εμπλοκή του Ιράν

Η Ε.Ε. αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αν και η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχει προμηθεύσει drones στη Ρωσία.

Παράλληλα ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της E.E. στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Πηγή
Guardian

Σχετικά άρθρα

Back to top button