ΚΟΣΜΟΣ

Δραματική αύξηση των εκτελέσεων παγκοσμίως

Ραγδαία αύξηση καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας όσον αφορά τον αριθμό των εκτελέσεων παγκοσμίως το περασμένο έτος. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εφαρμογής της θανατικής ποινής τα τελευταία 25 χρόνια.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και αφορούν την θανατική ποινή. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εκτελέσεων παγκοσμίως αυξήθηκε ραγδαία την τελευταία χρονιά. Το 2015 καταμετρήθηκαν οι περισσότερες εκτελέσεις των τελευταίων 25 χρόνων.

Το περασμένο έτος εκτελέστηκαν 1634 άνθρωποι. 50% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2014.

Η ανθρωπιστική οργάνωση θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος διότι δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί από την Κίνα. Εκτιμάται ότι την περασμένη χρονιά εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι στην ασιατική χώρα. Η Κίνα θεωρείται η χώρα που εκτελεί τις περισσότερες θανατικές ποινές διεθνώς. Ο πραγματικός αριθμός όμως παραμένει κρατικό μυστικό.

Από τα 94 κράτη στα οποία επιτρέπεται η θανατική ποινή την εφάρμοσαν 25 κράτη το 2015 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά όπου εφαρμόστηκε σε 22 χώρες.

Πρόφαση η καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Πολλές εκτελέσεις δικαιολογούνται ως μέτρα κατά της τρομοκρατίας, όπως εξηγεί η ειδικός για θέματα θανατικής ποινής της Διεθνούς Αμνηστίας Κιάρα Σαντζιόρτζιο: «Στο Τσαντ πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια εκτελέσεις γιατί υποτίθεται ότι οι κατάδικοι ήταν μέλη της Μπόκο Χαράμ. Το Καμερούν καταδίκασε 89 υποτιθέμενα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης σε θανατική ποινή. Στην Τυνησία, την Αλγερία και την Αίγυπτο υπάρχουν επίσης θανατικές ποινές στο πλαίσιο μιας ειδικής νομοθεσίας κατά της τρομοκρατίας».

Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στο Πακιστάν. Εκεί η θανατική ποινή εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις και για την ακρίβεια επιβάλεται σε συνολικά 30 αδικήματα, στα οποία συγκαταλέγονται η διακίνηση ναρκωτικών, η μοιχεία και ο βιασμός.

Αθώοι, αντιμέτωποι με την θανατική ποινή

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου λαμβάνονται λάθος δικαστικές αποφάσεις, όπως επισημαίνει η πακιστανή δικηγόρος Σάρα Μπελάλ: «Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που καταδικάζονται σε θάνατο είναι είτε ψυχικά ασθενείς, είτε δεν έχουν νομική υποστήριξη. Συχνά μάλιστα είναι αθώοι». Η Μπελάλ διευθύνει δικηγορικό γραφείο στη πόλη Λαχόρη, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε κρατούμενους, καταδικασμένους σε θάνατο.

Πάντως το πόρισμα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει και καλά νέα. Πολλές χώρες κατήργησαν την περασμένη χρονιά τη θανατική ποινή, όπως τα νησιά Φίτζι, η Μαδαγασκάρη, η δημοκρατία του Κονγκό και του Σουρινάμ. Επιπλέον, αρκετές χώρες σκέφτονται την κατάργηση της ποινής, όπως για παράδειγμα η Ζιμπάμπουε που δεν έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η Κιάρα Σαντζιόρτζιο από την Διεθνή Αμνηστία πιστεύει ότι οι επόμενες χώρες που θα καταργήσουν τη θανατική ποινή θα είναι η Γουινέα, η Μπουρκίνα Φάσο και η Κένυα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close