ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Η δημοσιογραφία πεθαίνει στο Αφγανιστάν

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μελέτη που εκπόνησαν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» μαζί με την «Ένωση των Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων του Αφγανιστάν» δείχνει μια ταχύτατη αποδιάρθρωση της δημοσιογραφίας στο Αφγανιστάν.

Μέσα σε τρεις μήνες, από τις 15 Αυγούστου που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, το δημοσιογραφικό τοπίο άλλαξε άρδην στο Αφγανιστάν. Συνολικά, 231 μέσα ενημέρωσης (το 43%), και περισσότεροι από 6.400 δημοσιογράφοι (το 60%) έχασαν τη δουλειά τους. Οι Αφγανές δημοσιογράφοι επλήγησαν περισσότερο, δεδομένου ότι 4 στις 5 (το 84%) δεν εργάζονται πλέον. Ειδικότερα, στις 15 από τις 34 περιφέρειες της χώρας δεν εργάζεται πλέον καμία γυναίκα δημοσιογράφος.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η μελέτη εντοπίζει τρεις κύριες αιτίες. Καταρχάς και κυρίως, την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στα μέσα ενημέρωσης, η οποία με τους «11 κανόνες της δημοσιογραφίας» και το «Διάταγμα του καλού και απαγόρευση του κακού» που εξέδωσε ανοίγει τον δρόμο στη λογοκρισία και τους διωγμούς.

Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστεί η εξαιρετικά κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, εξαιτίας της οποίας έχουν περιοριστεί δραματικά οι διαφημίσεις, και η απώλεια εθνικής και ξένης χρηματοδότησης μετά την έλευση των Ταλιμπάν. Τέλος, πλήγμα επέφερε η έξοδος από τη χώρα εκατοντάδων πεπειραμένων δημοσιογράφων από τον φόβο αντιποίνων.

“IN_AND_OUT

Αν δεν διορθωθούν έστω εν μέρει αυτά, το μέλλον της δημοσιογραφίας προβλέπεται ζοφερό με ό,τι σημαίνει αυτό για τη χώρα.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button