ΔΙΕΘΝΗ

Διαρροή ραδιενέργειας από Σοβιετικό υποβρύχιο στην Αρκτική (video)

Η βύθιση του σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου Komsomolets πριν από 30 χρόνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές υποβρυχίων, οι συνέπειες της οποίας φαίνεται πως είναι ακόμα υπαρκτές.

Νορβηγοί ερευνητές πιστεύουν ότι από τα συντρίμμια του σοβιετικού υποβρυχίου εκπέμπεται ραδιενέργεια στον βυθό. Αν και δύο από τα τρία δείγματα που περισυνέλεξαν οι επιστήμονες δεν δείχνουν κάποια μορφή ραδιενέργειας, το ένα εξ’ αυτών δείχνει ότι τα νερά γύρω από το σημείο όπου βυθίστηκε το Komsomolets είναι 100 χιλιάδες φορές πιο «μολυσμένα» από το φυσιολογικό επίπεδο.

caffeine adv2020b

Χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας έχουν παρατηρηθεί δύο φορές και από Ρώσους επιστήμονες, η πρώτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η δεύτερη το 2007. Οι Νορβηγοί επιστήμονες, οι οποίοι συλλέγουν δείγματα από το σημείο ετησίως από το 1990, ανακάλυψαν υψηλή συγκέντρωση ραδιοενεργών ουσιών μεταξύ 1991 και 1993.

Το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο GO Sars αναχώρησε το Σάββατο από το Τρόμσο προς το σημείο που βυθίστηκε το υποβρύχιο, όπου και απέστειλαν μη επανδρωμένο υποβρύχιο για να το εξετάσει. Ανάμεσα στα συντρίμμια του Komsomolets βρέθηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που χρησιμοποιούσε, καθώς και δύο τορπίλες με κεφαλές πλουτονίου.

neratzoulis neo

Η είδηση για πιθανή ακτινοβολία από το Komsomolets έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά τον θάνατο των 14 Ρώσων ναυτών λόγω πυρκαγιάς στο υποβρύχιο που επέβαιναν, το οποίο αρκετοί πιστεύουν ότι βρισκόταν σε μυστική αποστολή συλλογής πληροφοριών και καταστροφής θαλάσσιων καλωδίων και αγωγών.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button