Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Διαπραγματεύσεις για την αγορά αεροσκαφών Airbus και Boeing

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την παραγγελία περίπου 40 αεροσκαφών A350 από την ευρωπαϊκή Airbus, στο πλαίσιο των προσπαθειών στρατηγικού χαρακτήρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την ίδρυση μιας νέας αεροπορικής εταιρίας, απέναντι στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κόλπου, όπως δήλωσαν πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αγορά από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) θα έχει οικονομικό ύψος 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,19 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε τιμές αγοράς, ενώ θα ανακοινωθεί ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ενός επενδυτικού φόρουμ για την Πρωτοβουλία των Επενδύσεων στο Μέλλον (FII), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

“IN_AND_OUT

Δεν διευκρινίστηκε αν η αμερικανική Boeing θα μοιραστεί επίσης κάποιο μέρος από την αγορά των νέων αεροσκαφών για τη συγκρότηση της νέας αεροπορικής εταιρίας, η οποία θα φέρει την ονομασία RIA, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Mechanical Solutions

Το PIF διαπραγματεύεται την αγορά περίπου 75 αεροσκαφών και μία άλλη πηγή δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία γέρνει προς την μεριά του Boeing 787.
Σχετικές αναφορές άφησαν να εννοηθεί ότι η νέα αεροπορική εταιρία είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί αεροσκάφη ευρείας ατράκτου.

Ούτε η Airbus, αλλά ούτε και η Boeing σχολίασαν, ενώ το αρμόδιο ταμείο επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Η οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία πρέπει να έχει πολιτική έγκριση και εξαρτάται από τη διεξαγωγή πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η επιλογή του προμηθευτή των αεροσκαφών, θεωρείται ότι θα έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς η διοργάνωση του αναφερόμενου οικονομικού φόρουμ στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιείται σε μία περίοδο σοβαρών εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ριάντ, όπως δήλωσαν δύο πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας.

Το φόρουμ FII αποτελεί ένα πλαίσιο παρουσίασης του επενδυτικού οράματος του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για το 2030, προκειμένου η οικονομία του βασιλείου να αλλάξει βασική κατεύθυνση διαφοροποιούμενη από το πετρέλαιο, μέσω της ίδρυσης νέων βιομηχανιών, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για εκατομμύρια Σαουδάραβες, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, αλλά και ταλέντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε «συνέπειες» για το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, μετά από απόφαση που ελήφθη στον ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

Το Ριάντ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή, ανακοινώνοντας ότι εξυπηρετεί τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς.

Το Reuters είχε αναφέρει πρώτο τον Αύγουστο ότι η Σαουδική Αραβία συζητάει μία σημαντική παραγγελία αεροσκαφών ευρείας ατράκτου.

Το Bloomberg News μετέδωσε χθες, Κυριακή, ότι η συμφωνία είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει περισσότερα από 80 αεροσκάφη.

Η έδρα της νέας αεροπορικής εταιρίας θα είναι η πρωτεύουσα Ριάντ, ενώ η κρατική αεροπορική εταιρία Saudia θα έχει την έδρα της έξω από την πόλη Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας στρατηγικής για την προσφορά υπηρεσιών στον τομέα των αερομεταφορών, μέσω δύο κέντρων διαχείρισης που θα βρίσκονται απέναντι στις αεροπορικές εταιρίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button