Διάγγελμα Πούτιν: Πότε θα μεταδοθεί – Τι αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ
Τα διεθνή ΜΜΕ ανέμεναν το διάγγελμα του Πούτιν σήμερα στις 8μμ. Ωστόσο φαίνεται πως ο ρώσος πρόεδρος είχε άλλα σχέδια
Σαν βόμβα έσκασε στον διεθνή Τύπο η είδηση ότι ο ρώσος πρόεδρος θα προχωρούσε σε διάγγελμα λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις των αυτονομιστών ηγετών της ανατολικής Ουκρανίας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 23-27 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφασιστεί η ένταξη τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία.
Την είδηση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RT, αλλά την κατέβασε μετά από περίπου δύο ώρες.
Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται το ρωσικό Forbes, η ομιλία του Πούτιν αναβάλλεται για το πρωί της Τετάρτης και συγκεκριμένα για τις 8πμ.
Ωστόσο και αυτή όπως και η προηγούμενη είδηση δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κρεμλίνο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας όντως είχε αποφασίσει να απευθύνει διάγγελμα, αλλά και για το εάν υπάρχει κάποιου είδους επιπλοκή στο σχέδιο που φέρεται πως θα ανακοίνωνε.
Σε ώρα… Άπω Ανατολής
Το Forbes Russia επικαλούμενο δύο πηγές στη διοίκηση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η ομιλία θα μεταδοθεί «όταν ξυπνήσει η Άπω Ανατολή». Ωστόσο δεν γίνεται σαφές γιατί αναβλήθηκε η ομιλία. Αναλυτές εκτιμούν ότι στο διάγγελμά του ο Πούτιν θα ανακοινώσει μερική επιστράτευση. Αναλυτές και δημοσιογράφοι που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου είπαν στους αναγνώστες τους να πάνε για ύπνο. «Αύριο!» έγραψε ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Βλαντίμιρ Σολοβιέφ.
«Ο Πούτιν ανακοινώνει μια ομιλία προς το έθνος και δεν την εκφωνεί. Ενώ όλοι περιμένουν, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Μόσχα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν του επετράπη να πάει. Τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος διεθνών Μέσων, Dominic Johnson.
Το εάν ο Πούτιν θα προχωρήσει σε διάγγελμα μένει να φανεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η εξέλιξη με τα δημοψηφίσματα, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Δύσης που διαμηνύει ότι δεν θα τα αναγνωρίσει και κάνει λόγο για κλιμάκωση του πολέμου από την πλευρά του Πούτιν.
Θα ανακοινώσει πόλεμο;
Το σχέδιο του δημοψηφίσματος σε κάποιες από τις ρωσόφωνες περιοχές ήταν από την αρχή στο τραπέζι, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι έρχεται σε μια περίοδο που η Ουκρανία έχει καταφέρει να αντεπιτεθεί και να ανακαταλάβει εδάφη που η Ρωσία εδώ και μήνες είχε καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι διαφορετική από εκείνη στην οποία ήλπιζε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. Εξάλλου πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τον Πούτιν να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και να αλλάξει τα δεδομένα της σύγκρουσης. Να κηρύξει και επισήμως τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να εγκαταλείψει το αφήγημα περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Αυτό με τη σειρά του θα του επέτρεπε να προχωρήσει σε μια μερική ή γενική επιστράτευση ενισχύοντας τα αποδυναμωμένα στρατεύματα στο μέτωπο. Η είδηση ότι η Μόσχα φέρνει νέο νόμο που αυξάνει τις ποινές για τους στρατιώτες που παραβιάζουν τα καθήκοντά τους στον πόλεμο, ενίσχυσε την άποψη ότι ο Πούτιν θα ανακοινώσει κάποιου είδους επιστράτευση.
Η αντίδραση της Δύσης
Η Δύση έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι δεν θα αναγνωρίσει αυτά τα δημοψηφίσματα, ωστόσο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη βάση για να κλιμακώσει η Ρωσία τον πόλεμο ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη.
Στο άκουσμα της είδησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τη ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε την επιβολή νέων κυρώσεων.
«Θα εξεταστούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας», είπε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι «όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα δημοψηφίσματα και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
Τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία σε εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία δεν έχουν καμία αξία και η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος.
«Τα δημοψηφίσματα δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα», χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».
«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram