ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς εργατικό δυναμικό μένει η ΝΑ Ευρώπη

Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και επιλέγουν να ζήσουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Ισπανία. Μπορεί οι μισθοί στην πατρίδα τους να αυξάνονται αλλά όχι τόσο, ώστε να αποτρέψουν τη φυγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Κυρίως νέοι και καλά καταρτισμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη γενέτειρά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας. Πάνω από δύο εκατομμύρια Ρουμάνοι ζουν στο εξωτερικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι.

neratzoulis neo

Οι περισσότεροι ζουν στην Ισπανία και στην Ιταλία, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Από τη Βουλγαρία έχουν φύγει 700.000 άνθρωποι. Από την Κροατία μετανάστευσαν μεταξύ 2013 και 2016 συνολικά 230.000 πολίτες και πήγαν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στο 2% του πληθυσμού ετησίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 400.000 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010. Οι περισσότεροι είναι νέοι.

Ως αποτέλεσμα παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων της οικονομίας στη Ρουμανία αναζητούν προσωπικό από την Απω Ανατολή.

bakaliko lagos

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την εργασία σε 20.000 εργαζομένους από χώρες μη μέλη της Ε.Ε. όταν υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 300.000 άτομα. Σύμφωνα πάντως με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας (ΙΑΒ) στη Νυρεμβέργη, η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού από τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button