Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg | Η Ευρώπη αντιμέτωπη με «τιμές- σοκ» σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

GMG

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Οι ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας από τη Βρετανία ως τη Γερμανία, την ώρα που οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας- από τα λιπάσματα μέχρι τον χάλυβα- ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Οι τιμές ανεβαίνουν παρότι είναι ακόμη καλοκαίρι, περίοδος στην οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή, κάτι που προετοιμάζει το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνει το Bloomberg. Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος όλων, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές: ένας πονοκέφαλος για τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη», προειδοποίησε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας αναλύσεων της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», συμπλήρωσε.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος, επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις φυσικού αερίου έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, που εξάντλησε τα αποθέματα, σημειώνει το Bloomberg. Η ενίσχυση των αποθεμάτων- που ήταν ήδη σε χαμηλό δεκαετίας και πλέον- δεν ήταν εύκολη, καθώς ο κορυφαίος πάροχος, η Ρωσία, περιορίζει τις ροές, σε μια εποχή που η Ασία παίρνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να πήγαιναν στην Ευρώπη, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές που διαταράσσουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνεται επίσης.

Zuper Service

Οι αυξημένες τιμές ήδη έχουν ανεβάσει τον πληθωρισμό της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4%, πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για την ευρωζώνη. Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018, προειδοποιεί ακόμη το Bloomberg. Αν υπάρξει ανάλογο κύμα ψύχους, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές έφταναν ακόμη και τριψήφιο αριθμό, επεσήμανε ο Hoarau.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να μεταφραστούν σε μία αύξηση 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi.

«Καθώς το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή ενέργεια στην S&P Global Platts.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button