ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg | Η Ευρώπη αντιμέτωπη με «τιμές- σοκ» σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Οι ελλείψεις στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος παραγωγής ενέργειας από τη Βρετανία ως τη Γερμανία, την ώρα που οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να καθυστερήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ενέργειας- από τα λιπάσματα μέχρι τον χάλυβα- ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή τους.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Οι τιμές ανεβαίνουν παρότι είναι ακόμη καλοκαίρι, περίοδος στην οποία συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλή, κάτι που προετοιμάζει το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα, επισημαίνει το Bloomberg. Οι εταιρείες αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος όλων, από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές: ένας πονοκέφαλος για τους πολιτικούς που προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη για την ενεργειακή μετάβαση, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Το πρόβλημα δεν έχει ξεκινήσει καν ακόμη», προειδοποίησε ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας αναλύσεων της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», συμπλήρωσε.

swell adv 2021

Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλές ταχύτητες ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας τη χρήση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος, επισημαίνει ακόμη το δημοσίευμα.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις φυσικού αερίου έπειτα από έναν βαρύ χειμώνα, που εξάντλησε τα αποθέματα, σημειώνει το Bloomberg. Η ενίσχυση των αποθεμάτων- που ήταν ήδη σε χαμηλό δεκαετίας και πλέον- δεν ήταν εύκολη, καθώς ο κορυφαίος πάροχος, η Ρωσία, περιορίζει τις ροές, σε μια εποχή που η Ασία παίρνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, που μπορεί σε διαφορετική περίπτωση να πήγαιναν στην Ευρώπη, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη δική της παραγωγή, με αρκετές διακοπές που διαταράσσουν τις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα, σημειώνεται επίσης.

Οι αυξημένες τιμές ήδη έχουν ανεβάσει τον πληθωρισμό της Γερμανίας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,4%, πάνω από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ για την ευρωζώνη. Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018, προειδοποιεί ακόμη το Bloomberg. Αν υπάρξει ανάλογο κύμα ψύχους, δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν οι τιμές έφταναν ακόμη και τριψήφιο αριθμό, επεσήμανε ο Hoarau.

Σύμφωνα με τη Citigroup, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να μεταφραστούν σε μία αύξηση 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi.

«Καθώς το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες, είναι πιθανό η προσοχή να επικεντρωθεί στον ρόλο των κυβερνήσεων για τον μετριασμό του αντίκτυπου των αυξήσεων τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή ενέργεια στην S&P Global Platts.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button