ΔΙΕΘΝΗ

Αυτές είναι οι χώρες με τους περισσότερους φυλακισμένουςΠερισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι είναι φυλακισμένοι στα σωφρονιστικά καταστήματα όλου του κόσμου. Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν φυλακές που εφαρμόζουν πιο «ήπια» συστήματα για τους φυλακισμένους, την ώρα που άλλες δικαίως χαρακτηρίζονται ως κανονικά κολαστήρια.

Πρόσφατο δημοσίευμα του statista παρουσιάζει τις χώρες που μετρούν τους περισσότερους κρατούμενους. Φυσικά, οι ΗΠΑ -και λόγω του πληθυσμού τους- κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά καθώς στη χώρα περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το World Prison Brief άλλωστε, μία διαδικτυακή βάση δεδομένων που παρέχει δωρεάν πληροφορίες σχετικά με τις φυλακές και τη χρήση της φυλάκισης σε όλον τον κόσμο, από τότε που ξεκίνησε τις επίσημες μετρήσεις του το 1997 κατατάσσει πρώτες τις ΗΠΑ.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 2016 όταν στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Σεϋχέλλες. Τη συγκεκριμένη χρονιά 799 πολίτες ανά 100.000 βρέθηκαν στη φυλακή, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ όπου 698 άτομα ανά 100.000 φυλακίστηκαν.

swell adv 2021

Το 2018 οι ΗΠΑ βρέθηκαν μπροστά από το Τουρκμενιστάν με 655 φυλακισμένους ανά 100.000 πολίτες.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σε γενικές γραμμές παρατηρείται η τάση οι πιο μικρές χώρες να κατατάσσονται ψηλότερα στη λίστα. Περιοριστικά καθεστώτα όπως η Κούβα και το Τουρκμενιστάν βρίσκονται πάντα ψηλά στην κατάταξη.

Όπως και να ’χει, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην «παραγωγή» φυλακισμένων, γεγονός που αντανακλά την ιδιαίτερη προσέγγιση της χώρας στο ζήτημα του εγκλήματος και της τιμωρίας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως συχνά οι εγκληματολόγοι των υπόλοιπων δυτικών χωρών απορούν για τις εξοντωτικές ποινές που επιβάλλονται στην Αμερική, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντίστοιχες στην Ευρώπη.

Εγκληματολόγοι και ειδικοί του Δικαίου που κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν την προαναφερθείσα αμερικανική ιδιαιτερότητα, την αποδίδουν στα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, τους αυστηρούς νόμους, στην ιστορική παράδοση των φυλετικών διακρίσεων, στον ευέξαπτο χαρακτήρα των Αμερικανών, αλλά και στην έλλειψη κοινωνικού κράτους.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button