ΔΙΕΘΝΗ

Ασφαλή φάρμακα και εμβόλια για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτώνΤον σημαίνοντα ρόλο των ασφαλών και των αποτελεσματικών φαρμάκων για τους πολίτες τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση της Φαρμακευτικής Στρατηγικής Για την Ευρώπη.

«Αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα, εμβόλια και θεραπείες έχουν συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις κύριες αιτίες ασθενειών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών στο παρελθόν» υπογράμμισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας: «Αυτά τα προϊόντα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σημερινή στρατηγική υποστηρίζει τη φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ για να παραμείνει ανταγωνιστική και καινοτόμα, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών και εκείνων των συστημάτων υγείας μας».

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια στρατηγική με επίκεντρο τον ασθενή» και «η Ένωση Υγείας της ΕΕ δεν είναι σύνθημα», και επισημαίνοντας πως «οι πολίτες θέλουν η Ευρώπη να μην είναι εξάρτημα στις πολιτικές της υγείας» σημείωσε ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, περισσότερο συντονισμό και σίγουρα περισσότερη ΕΕ συνολικά στην υγεία».

Σύμφωνα με την φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη που ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν, ο στόχος είναι να υπάρχει η διασφάλιση ότι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα και προσιτά φάρμακα αλλά και να υποστηριχτεί η ανταγωνιστικότητα, η καινοτόμος ικανότητα και η βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ. Η στρατηγική θα επιτρέψει στην Ευρώπη να καλύψει τις φαρμακευτικές της ανάγκες, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, μέσω ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού.

swell adv 2021

Βασική συνιστώσα για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, όπως ζήτησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την πολιτεία της Ένωσης, η στρατηγική θα συμβάλει στη δημιουργία ενός μελλοντικού και ανθεκτικού στην κρίση φαρμακευτικού συστήματος της ΕΕ.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Η φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

– Εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτά φάρμακα για ασθενείς και αντιμετώπιση των μη ικανοποιημένων ιατρικών αναγκών (π.χ. στους τομείς της μικροβιακής αντοχής, του καρκίνου, των σπάνιων ασθενειών).

– Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ και της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο πράσινων φαρμάκων.

– Ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων και αντιμετώπιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

– Εξασφάλιση ισχυρής φωνής της ΕΕ στον κόσμο, προωθώντας υψηλό επίπεδο ποιότητας, αποτελεσματικότητας και προτύπων ασφάλειας.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, παρόλο που η στρατηγική είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μέσο αντιμετώπισης κρίσεων, αντλεί διδάγματα από την αρχική αντίδραση στην πανδημία COVID-19 και κάνει τον φαρμακευτικό τομέα της Ευρώπης καλύτερα προετοιμασμένος και πιο ανθεκτικός.

Η στρατηγική παρουσιάζει συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, της διαθεσιμότητας και της προσιτής τιμής των φαρμάκων. Υποστηρίζει διαφοροποιημένες και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, διασφαλίζοντας την ανοικτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον κόσμο και προωθεί περιβαλλοντικά βιώσιμα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η στρατηγική θα διασφαλίσει επίσης ότι η φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιστημονικών και εμπορικών μετασχηματισμών. Θα υποστηρίξει καινοτομίες με επίκεντρο τον ασθενή και θα προσαρμόσει τις ψηφιακές και τεχνολογικές αλλαγές.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: «Η πανδημία του κορονοϊού υπογράμμισε τη ζωτική ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας μας. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και υψηλής ποιότητας φάρμακα σε προσιτή τιμή. Στους δύσκολους οικονομικούς και κοινωνικούς καιρούς που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, η στρατηγική που υιοθετείται σήμερα θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τέτοια φάρμακα. Καλώ τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο να υποστηρίξουν αυτήν την προσέγγιση που θα εφαρμοστεί τα επόμενα τρία χρόνια και μετά».

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, σημείωσε: «Σήμερα ξεκινάμε τις εργασίες για να διασφαλίσουμε ότι τα ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα είναι προσβάσιμα και προσιτά ανά πάσα στιγμή, σε όλους τους ασθενείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Με τη Φαρμακευτική Στρατηγική μας για την Ευρώπη, αναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα φαρμακολογικό περιβάλλον με γνώμονα το μέλλον και με επίκεντρο τον ασθενή, στο οποίο η βιομηχανία της ΕΕ μπορεί να καινοτομεί, να ανθίζει και να συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης. Είναι το μακροπρόθεσμο όραμά μας για ανοιχτή στρατηγική αυτονομία και η ανταπόκρισή μας στις προκλήσεις του σήμερα και στα τρωτά σημεία που εκτίθενται από το COVID-19. Σήμερα θέσαμε σε εφαρμογή έναν άλλο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button