ΔΙΕΘΝΗ

Αποτελεί οικονομικό πρότυπο η Εσθονία;

Την ώρα που πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται για την (οικονομική) τους επιβίωση, η Εσθονία, μια μικρή χώρα 1,3 εκ. κατοίκων, παρουσιάζει κάθε χρόνο «ονειρικά» οικονομικά στατιστικά στοιχεία.

caffeine adv2020b

Το κτήριο στα νοτιοδυτικά της εσθονικής πρωτεύουσας Ταλίν είναι ενδεικτικό για την αυτοπεποίθηση των Εσθονών. Στην είσοδο το τιρκουάζ S είναι πανταχού παρόν. Πρόκειται για την διάσημη εταιρία βιντεοεπικοινωνίας Skype, η οποία εδώ και περίπου δέκα χρόνια έχει επιλέξει το Ταλίν ως μια από τις έδρες της στην Ευρώπη. Μιλώντας για το μυστικό της επιτυχίας της εσθονικής οικονομίας ο Τίιτ Παναάνεν από την Skype Εσθονίας, λέει ότι «σχετίζεται με τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας, με ένα εξαιρετικό επίπεδο Παιδείας και τη διάθεση των κατοίκων να αγκαλιάσουν νέες τεχνολογίες. Η Skype έδειξε σε πολλές επιχειρήσεις της χώρας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο από εδώ, από το Ταλίν».

Εξαιρετικές οικονομικές επιθέσεις

neratzoulis neo

Η οικονομία της μικρής βαλτικής χώρας έχει αποκτήσει σχεδόν ρόλο προτύπου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Eurostat, τo 2012 η Εσθονία δανείστηκε λιγότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα της Ένωσης. Ακολουθούν Σουηδία, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο. Συγκριτικά σημειώνουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε πέρυσι το 10,6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Εσθονίας Γιούχαν Παρτς εκτιμά μιλώντας στην DW ότι τα καλά οικονομικά στοιχεία της χώρας του οφείλονται στις προσπάθειες των τελευταίων ετών: «Η αναδιάρθρωση της οικονομίας, ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του ΄90. Για τις ριζικές αυτές αλλαγές απαιτούνταν ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και χαμηλός νέος δανεισμός. Και σήμερα όμως ακολουθούμε την ίδια ακριβώς τακτική».

Χαμηλοί μισθοί και μετανάστευση

 «Η κοινωνία δεν προσαρμόστηκε στην ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη», εκτικά ο υπ. Οικονομίας Γιούχαν Παρτς «Η κοινωνία δεν προσαρμόστηκε στην ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη», εκτικά ο υπ. Οικονομίας Γιούχαν Παρτς

Παρά τις «ονειρικές» επιδόσεις της εσθονικής οικονομίας, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι περισσότερο από το 17% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους 300.000 Ρώσους, οι οποίοι δεν έχουν καν εσθονικό διαβατήριο. Δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τις Εσθονές, μιας και κερδίζουν κατά μέσο όρο 28% λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία.

Ο Εσθονός οικονομολόγος Ράινερ Κάτελ εκτίμα ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι «η χώρα αναπτύχθηκε υπερβολικά γρήγορα». Το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι πολλοί, κυρίως νέοι, εγκαταλείπουν τη χώρα για αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. «Οι πολιτικοί δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε με τα κοινωνικά προβλήματα», τονίζει ο Εσθονός ειδικός και προσθέτει ότι «αυτό που υποστηρίζουν οι πολιτικοί μας είναι ότι οι Ευρωπαίοι μας θεωρούν πρότυπο, η Άγκελα Μέρκελ μας αγαπά, οπότε αφήστε μας ήσυχους».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button