ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση χρήσης άγριων ζώων στο τσίρκο;

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η απαγόρευση χρήσης άγριων ζώων στο τσίρκο αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, προκαλώντας την αντίδραση των ευρωβουλευτών που βλέπουν επιλεκτική αδράνεια εκ μέρους της.

Η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει εθνική νομοθεσία που περιορίζει τη χρήση είτε όλων είτε αποκλειστικά άγριων ζώων στα τσίρκα, εκφράζοντας κοινό αίσθημα για τους όρους καλής διαβίωσης των ζώων.

“ΧΡΥΣΟΣ

Ωστόσο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν θέσει περιορισμούς. Ενώ η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία και η Ουγγαρία έχουν υιοθετήσει περιορισμούς στη χρήση μόνο ορισμένων ειδών άγριων ζώων.

Πρωτοβουλία πολιτών και ΜΚΟ

Η εκστρατεία εναντίων των τσίρκο που χρησιμοποιούν ζώα για ψυχαγωγικούς σκοπούς συγκέντρωσε ένα εκατομμύριο υπογρφές που απαιτούν την απαγόρευση της χρήσης άγριων ζώων σε τσίρκο σε ολόκληρη την ΕΕ. Παρά την ευρεία υποστήριξη για μια τέτοια απαγόρευση στο Ευρωκοινοβούλιο Κοινοβούλιο, η θέση της Κομισιόν εξακολουθεί να είναι μη δεσμευτική σε αντίθεση με το αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

“IN_AND_OUT

Η θέση της Κομισιόν

Στην απάντηση σε σχετική ερώτηση κατα τη διάρκεια της τελευταίας ολομέλειας, ο επίτροπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς, παραδέχτηκε ότι η χρήση άγριων ζώων εγείρει ζητήματα ανησυχίας σχετικά με την καλή διαβίωση και την ηθική των ζώων, αλλά επεσήμανε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών έχει ήδη θεσπίσει ολική ή μερική απαγόρευση σχετικά με τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκο στην επικράτειά τους.

Εξέφρασε δε τη θέση της Κομισιόν ότι το ζήτημα της απαγόρευσης της χρήσης των άγριων ζώων στην ψυχαγωγία είναι ευθύνη των κρατών μελών. Ο Λέναρσιτς υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει θεσπίσει κανονισμούς σχετικά με τους όρους χορήγησης σχετικών πιστοποιητικών και άδειας μετακίνησης των άγριων ζώων μεταξύ των κρατών μελών, γεγονός που σαφώς περιορίζει τον κίνδυνο παράνομου εμπορίου άγριας ζωής και και των λοιπών κινδύνων διαβίωσης.

Mechanical Solutions

Αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου

Η απάντησή του επιτρόπου δεν ικανοποίησε τους ευρωβουλευτές που υποστήριξαν ότι, , το γεγονός ότι υπάρχει πλήρης ή μερική απαγόρευση σε 23 κράτη μέλη αποτελεί στην πραγματικότητα επιπλέον λόγος για να αποκτήση καθολικό και δεσμευτικό χαρακτήρα η απαγόρευση ς επίπεδο Ένωσης. Σύμφωνα με πολλούς ευρωβουλευτές, υπάρχει σαφής ανάγκη για νομοθεσία και είναι προβληματικό ότι η Επιτροπή εδώ εμφανίζεται ανεπαρκής ενώ συνήθως δεν διστάζει να δράσει.

«Η ΕΕ έχει την αρμοδιότητα να ενεργεί και την ηθική υποχρέωση να το πράξει»
«Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την έκκληση του Κοινοβουλίου για την καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της χρήσης άγριων ζώων στα τσίρκο», δήλωσε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Ελεονόρα Έβι Evi (Πράσινοι/EFA), Αντιπρόεδρος της διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προστασία των Ζώων.

«Η Επιτροπή αγνόησε την έκκληση περισσότερων από 1 εκατομμυρίου πολιτών που υπέγραψαν μια αναφορά που λέει «ως εδώ» σε αυτόν τον περιττό πόνο. Η ΕΕ έχει την αρμοδιότητα να ενεργεί και την ηθική υποχρέωση να το πράξει», είπε η ευρωβουλευτής.

Η Ελεονόρα Έβι υπογράμμισε ότι «μιλάμε για ζώα που πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση, να μην φυλάσσονται σε συνθήκες που αγνοούν τις ανάγκες τους, να μεταφέρονται συνεχώς από τη μια κατάσταση στην άλλη σε στενά κλουβιά και να εκπαιδεύονται με σωματική τιμωρία. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα, που δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button