ΔΙΕΘΝΗ

Ακραία φτώχεια σημαίνει να ζεις με λιγότερο από 1,90 δολάρια τη μέραΟ όρος «ακραία φτώχεια» εισήχθη από το ΟΗΕ το 1995 και σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που δόθηκε αφορά την σοβαρή στέρηση ικανοποίησης βασικών ανθρώπινων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων της τροφής, του καθαρού πόσιμου νερού, των κατάλληλων εγκαταστάσεων υγιεινής την σοβαρή έλλειψη παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και την έλλειψη κατάλληλης στέγης.

Αν και το 2018 η «ακραία φτώχεια» προσδιορίστηκε πως αφορά ανθρώπους που ζουν με εισόδημα χαμηλότερο του 1,90 δολάρια την ημέρα o όρος προσδιορίζει μόνο το ύψος του εισοδήματος αλλά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πόσοι άνθρωποι άνθρωποι όμως ανά τον κόσμο καλούνται να ζήσουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, σε ποιες χώρες και σε τι ποσοστό.

Το How Much Net επεξεργάστηκε τα διαθέσιμα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς (Bill & Melinda Gates Foundation) που παρουσιάζονται στην έκθεση GoalKeepers του 2018 και 2019 αντίστοιχα και δημιούργησαν ένα inforgfaphic παρουσιάζουν τις χώρες στις οποίες οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το ποσοστό αυτών επί του συνολικού πληθυσμού.

swell adv 2021

Οι 10 χώρες στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας είναι:

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σομαλία 99,2%
Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής 80,92%
Μπουρούντι 77,72%
Βόρεια Κορέα 70,58%
Μαγαδασκάρη 69,77%
Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό 68,84%
Μαλάουι 67,56%
Υεμένη 64,51%
Σιέρα Λεόνε 59,55%
Γουινέα Μπισάου 53,88%

Μετά την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, οι χώρες ταξινομούνται σε διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με το ποσοστό των πολιτών τους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι στην κατηγορία των χωρών όπου 1% έως 5% ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (περί τα 116.000 άτομα).

Υπάρχουν βέβαια και χώρες που εμφανίζονται στην κατηγορία εκείνων που παρουσιάζουν μηδενικό ποσοστό πολιτών (0% έως 0,1%) όπως πχ Γερμανία, Πολωνία, Σαουδική Αραβία, Ολλανδία, Κύπρος κ.α.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως π.χ. Μαλαισία υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που παρουσιάζουν ένα εισόδημα που τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση και έχουν πρόσβαση σε καλή ποιότητα υπηρεσιών.

Απλά είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίες φτώχειας δηλαδή με ημερήσιο εισόδημα κάτω των 1,90 δολαρίων ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στον τρόπο μέτρησης από τις ίδιες της χώρες.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button