Διεθνή

Αυτό είναι το βίαιο ακροδεξιό κόμμα που ετοιμάζεται να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση

Η σημαντική άνοδος των κομμάτων της άκρας δεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο για τους επιτελείς της ΕΕ, αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Εκτός, πάντως, από τη Χρυσή Αυγή, υπάρχει και το πολωνικό κόμμα «Ruch Narodowy» το οποίο φαίνεται να αποτελεί εξίσου σημαντικό κίνδυνο ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ποσοστά που λαμβάνει προεκλογικά το δείχνουν να μπαίνει άνετα στην Ευρωβουλή.

«Είμαστε μέλη της ΕΕ είτε το θέλουμε είτε όχι, αλλά η θέση της Πολωνίας είναι έξω από την ΕΕ», λέει ο 29χρονος αρχηγός Ρόμπερτ Βινίτσκι.


«Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες για να διαλύσουμε την ΕΕ», συμπληρώνει ο Αρτουρ Ζαουίσα, υποψήφιος κι αυτός στις εκλογές του Μαϊου. «Για να το πετύχουμε όμως, πρέπει πρώτα να μπούμε στο ευρωκοινοβούλιο, έστω και μόνο για να καταθέσουμε πρόταση για την έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ ή την ακύρωση της Συμφωνίας της Λισαβώνας».

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos

Το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα έγινε ευρέως γνωστό στη χώρα έπειτα από μια σειρά διαδηλώσεων τις οποίες αποκαλούσαν «πορείες ανεξαρτησίας» και οι οποίες σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.

Σε μία από αυτές τις πορείες έβαλαν φωτιά σε ένα φυλάκιο της αστυνομίας και σε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που είχε τη μορφή ουράνιου τόξου και συμβόλιζε το κίνημα των γκέι.

Ενα μεγάλο κομμάτι των οπαδών του κόμματος προέρχεται από τις τάξεις των βίαιων χούλιγκαν αρκετών ποδοσφαιρικών ομάδων, κάτι που δεν το κρύβουν καθώς κυκλοφορούν με κασκόλ της αγαπημένης τους ομάδας.

Πρόσφατα, όπως αναφέρει η Liberation, οι ηγέτες του κινήματος παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στους δημοσιογράφους. «Θα καταπολεμήσουμε την ιδεολογία του φύλου, τόσο στην Πολωνία όσο και στην ΕΕ», τόνισε ο Βινίτσκι. «Θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της πολωνικής μειονότητας οπουδήποτε καταπατώνται. Θα υπερασπιστούμε τους πολωνούς μετανάστες εργάτες και θα αγωνιστούμε για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους στην ΕΕ».

Επιπλέον, πριν από μερικές εβδομάδες, η πιο ακραία οργάνωση που συμμετέχει σε αυτόν το σχηματισμό, η Oboz Narodowo-Radykalny επιτέθηκε στην τρανσέξουαλ βουλευτή Ανα Γκρότσκα, που παρουσίαζε την αυτοβιογραφία της στη Βαρσοβία.

«Οχι στην ομοφυλόφιλη Πολωνία, όχι στην κοσμική Πολωνία», φώναζαν, κρατώντας πανό με το σήμα της φάλαγγας (ένα χέρι με ένα σπαθί). «Ναι μόνο σε μια καθολική Πολωνία!» Η εκδήλωση διακόπηκε.

Η ιδεολογία του κόμματος (οι ίδιο αυτοαποκαλούνται κίνημα) έχει χαρακτηριστικά εθνικιστικά, αντισημιτικά, αλλά υπάρχουν και σαφείς ναζιστικές αναφορές και σύμβολα.

«Μαζί με άλλα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα, θα αγωνιστούμε κατά του φεντεραλισμού και του ευρωκεντρισμού των Βρυξελλών και θα κάνουμε τα πάντα ώστε η πολωνική οικονομία να μη συντριβεί κάτω από το βάρος του πακέτου των κλιματικών αλλαγών», πρόσθεσαν οι αρχηγοί του κινήματος στη συνέντευξη Τύπου.


Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button