ΚΟΣΜΟΣ

19.000 ευρώ το τ.μ. στο Βερολίνο κοστίζουν τα ακίνητα

Η αγορά ακινήτων στην Γερμανία γνωρίζει μια απίστευτη άνθιση με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη. Τα ακίνητα στο κέντρο των μεγαλουπόλεων είναι πανάκριβα και η τάση είναι ανοδική.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των ακινήτων στη Γερμανία. Στις μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο ή το Αμβούργο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για να αποκτήσουν μια ιδιόκτητη κατοικία σε κεντρικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα απαιτούνται χιλιάδες νέες κατοικίες για να καλυφθεί η ζήτηση.

Το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών δεν θα αντιμετωπιστεί άμεσα, εκτιμάται από την μεγαλύτερη έκθεση ακινήτων στον κόσμο Bauma που γίνεται αυτές τιε μέρες στο Μόναχο.

«Το θέμα που τίθεται είναι πως θα πείσουμε τους επενδυτές να επενδύσουν και πάλι σε ακίνητα που απευθύνονται σε μικρομεσαίες τσέπες» λέει ο Αντρέας Ντεμαχάρτερ, επικεφαλής της Βαυαρικής Ένωσης Ακινήτων στο Μόναχο.

Εξωφρενικές τιμές σε Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο

Το Μόναχο γνωρίζει μια απίστευτη άνθιση. Για 80 τ.μ στο κέντρο της πόλης μπορεί κανείς να πληρώσει 800.000 ευρώ και παραπάνω. Το μόνο που μπορεί να βρει κανείς για αγορά κάτω από 100.000 ευρώ είναι ενδεχομένως γκαράζ. Η υψηλότερη τιμή όμως που σημειώθηκε στη Γερμανία είναι σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο Engel & Volkers στο κέντρο του Βερολίνου με 19.020 ευρώ το τ.μ. Ακολουθεί το Αμβούργο με 19.000 ευρώ το τ.μ. και η τάση παραμένει ανοδική σύμφωνα με κατασκευαστές και μεσίτες.

«Οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών σε καλές περιοχές γνωρίζουν μια διαρκή ανάπτυξη. Η δίψα των αγοραστών για ακίνητα είναι ακόρεστη» δηλώνει εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Engel & Volkers.

Η οικονομική εταιρεία Interhyp υπολογίζει πως και στο μέλλον το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων θα είναι πολύ μεγάλο. Από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΚΤ για μηδενικά επιτόκια, η αγορά είναι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να υπάρχει φθηνό χρήμα που θα εξασφαλίζει νέες πωλήσεις.

Ρεκόρ αδειών κατασκευής

Οι τράπεζες συνιστούν πάντως μια γρήγορη εξόφληση των δανείων διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα διαμορφωθούν τα επιτόκια σε 10 ή 15 χρόνια.

Τον προηγούμενο χρόνο οι καταναλωτές επένδυσαν σε ακίνητα περισσότερα χρήματα παρά ποτέ: 219 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει 12% περισσότερα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Πάρα πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, στο Βισμπάντεν τον περασμένο χρόνο δόθηκαν 300.000 άδειες κατασκευής. Ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών που δόθηκε από το 2000.

Εξαιτίας πάντως της περιορισμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια λείπουν χιλιάδες κατοικίες με αποτέλεσμα οι τιμές να οδηγούνται στα ύψη και για τα μικρομεσαία στρώματα η αγορά κατοικίας να γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close